Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Rio GT Line – lite sportigare

Kias småbil kom i en helt ny generation förra året och nu är det dags för en sportigare utrustningsgrad – GT Line. Modellen visas just nu i Genève.

Exteriört innefattar GT Line bland annat svart, kromad grill, 17-tums GT-Line-fälgar (exklusivt för utrustningsnivån), LED-dimljus i ”iskubsdesign”, kromade dörrlister och en svart spoiler baktill. Dubbla pipor bak ingår också i GT Line.

Dessutom går bilen att få i sex olika färger som enligt Kia framhäver dess sportighet. Dessa är Aurora Black, Platinum Graphite, Signal Red, Clear White, Silky Silver, and Most Yellow.

Invändigt har Rio i och med GT Line också sportat till sig och erbjuder nu stolar i svart syntetiskt läder med grå kontrasterande sömmar, svart läderratt (med plan undersida) och en instrumentbräda med ”kolfibereffekt”-finish. Avslutningsvis har dörrhandtagen och växelspaken fått metallic-detaljer.

För att matcha den sportiga looken erbjuds Rio GT Line med en trecylindrig 1,0-liters T-GDi-motor (bensin) i två trimningsgrader. Den svagare av dem utvecklar 100 hästkrafter, den starkare 120. Den sistnämnda är därmed 20 hästkrafter starkare än den starkaste Rio som säljs i Sverige idag.

Vridmomentet anges till 172 newtonmeter, och motorn ska enligt Kia dra 0,47 liter/mil. CO2-utsläppen skrivs till 107 gram/km.

Vid lansering kommer Rio GT Line endast gå att få med sexväxlad manuell låda, men längre fram i höst kommer den starkare varianten även erbjudas med sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Samtidigt kommer motorfloran att växa med ytterligare två alternativ: en bensinmotor på 1,2 liter samt en på 1,4 liter.

Sneglar vi avslutningsvis på tekniksidan erbjuder Kia Rio GT Line framför allt ett par nyheter på avdelningen säkerhet. Bland annat är GT Line utrustad med döda vinkel-varnare som även varnar för korsande trafik när bilen backar. Modellen går även att få med Kias säkerhetssystem Driver Attention Warning som varnar om det märker att förarens koncentration sviker.

Lane Keeping Assist, som hjälper föraren att ligga kvar i rätt körfält, introduceras till GT Line under andra halvan av året.

Kia Rio GT Line lanseras i Europa under slutet av mars. Något svenskt pris är inte känt för tillfället.