Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Rio mer eller mindre officiell

I förra veckan handlade det om illustrationer, men nu bjuds vi på riktiga bilder som visar nya Kia Rio både från utsidan och insidan. Dessutom får vi lite mer information om denna den fjärde generationen.

Det är inte dags för publik premiär förrän på bilsalongen i Paris som i slutet av september öppnar upp dörrarna för ackrediterad media. Först den 1 oktober får övriga besökare tillgång till hallarna som utgör skådeplatsen för årets Mondial de l'Automobile. En av alla världsnyheter på plats som kommer att locka publik är nya Kia Rio, generation fyra.

I förra veckan fick vi se skisser på nya Rio, men nu har koreanerna skickat ut sju bilder som visar bilen framifrån, bakifrån, från sidan och inifrån. Till bilderna hör också lite information som utmärker nya generationen. Dock är det ännu knäpptyst om drivlinorna.

Nya Kia Rio är rakare i linjeföringen och helheten andas ännu mer tuffhet än föregångaren. Nyllet är nytt, likaså rumpan. LED-varselljusen i de nya strålkastarna har ett helt annat uttryck än tidigare och dimljusen är placerade betydligt högre upp på nya generationen. Som vi nämnde i förra veckan har ytterbackspeglarna flyttas upp från dörrbladen till de främre sidorutorna.

Tycker du att nya Rio ser bredare ut än sin föregångare? Det är den också. Fem extra millimeter från sida till sida (totalt 172,5 centimeter), men förmodligen är det formgivningen i kombination med att den är fem millimeter lägre (totalt 145 centimeter) som gör att du ser skillnaden.

Avståndet mellan hjulaxlarna har ökat med tio millimeter till 258 centimeter och modellens totallängd ligger numera på 406,5 centimeter, det vill säga 15 millimeter mer än hos föregångaren. I och med att totallängden har ökat mer än axelavståndet innebär det att något av överhängen, eller båda, har ökat. I Rios fall är det främre överhänget som vuxit och det mer än fem millimeter i och med att överhänget bak har kortats ned.

Inga volymer nämns, inte mer än att Rio har blivit rymligare vilket lär innebära bagageutrymme på över 288 liter och mer än 974 liter när baksätesryggen är fälld.

Interiören är helt ny och ser betydligt modernare ut än i föregångaren. Kia har följt tyskarnas recept med att friställa infotainmentskärmen i stället för att ha den integrerad i instrumentbrädan eller mittkonsolen. Åtminstone ser det ut som att den är fristående, men förmodligen är den bara utstickande och formar fortfarande en komplett enhet med de båda kringliggande ventilationsutblåsen. Via skärmen, som tillsammans med övriga knappar och reglage är svagt vridna mot förarplatsen, sägs en mängd nya funktion kunna styras.

Som ovan nämnt får vi inte veta någonting om drivlinorna till nya Kia Rio. Den biten sparar Kia till själva världspremiären. I dag säljs Kia Rio i Sverige med två bensinalternativ, en 1,2-litersmaskin med 85 hästkrafter och en 1,4-liters med 109 hästkrafter. Räkna med något liknande till nya Rio.

Produktionen av nya Kia Rio sätter igång i slutet av 2016, så vi räknar med de första kundleveranserna äger rum i början av nästa år.