Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Sorento 2015 officiell – större och rymligare

Parissalongen blir skådeplatsen för lanseringen av nya Kia Sorento. Det är en större, rymligare och mer teknisk bil som ska ta sig an konkurrensen.

I somras kunde vi visa de första bilderna på Kias nya storsuv Sorento men nu är det dags för den riktiga varan. I slutet av veckan är det dags för bilsalong i Paris och i god tid innan dess berättar Kia allt om nya Sorento.

När Kia Sorento växlar från andra till tredje generation passar den på att växa på nästan alla ledder. Axelavståndet är åtta centimeter längre och totalt är Sorento 9,5 centimeter längre än utgående modellgeneration. Den växer marginellt på bredden, endast 0,5 centimeter, men blir också 1,5 centimeter lägre. Men den ska trots det inte bli trängre. Enligt Kia har man kompenserat för det låga taket genom att omforma stolsdynorna. Passagerare på alla tre sätesrader (Sorento kan fås med fem och sju stolar) ska ha tillräckligt med takhöjd.

Bagageutrymmet växer rejält, från 515 till 605 liter och andra sätesradens ryggstöd kan fällas i dimensionerna 40/20/40. Sätesryggarna kan fällas via knappar i bagageutrymmet och en annan komfortdetalj är bakluckan som öppnas automatiskt om bilnyckeln finns bakom bilen. Nya Sorento ska dessutom kunna extrautrustas med allt från adaptiv farthållare och vingelvarnare till döda-vinkel-varnare och Rear Cross Traffic Alert som varnar för bilar som kör bakom Sorento, till exempel när man ska backa ut från en parkeringsplats.

Exteriördesignen är inspirerad av konceptbilen Cross GT och är ett verk av Kias designstudio i Sydkorea. Interiören har däremot tagit form i Frankfurt där Kia har sitt europeiska huvudkontor.

Nya Sorento lanseras med totalt fem motoralternativ, varav endast två blir tillgängliga i Europa: 2,2 CRDi och 2,4 GDI. Förstnämnda är en 200-hästarsdiesel med 441 newtonmeter och den andra är en bensinare med 188 hästkrafter och 241 newtonmeter. Hur det blir med fyrhjulsdrift och automat- eller manuell låda återstår att se.

Uppdatering:

Nya Sorento kommer till svenska handlare i vår men gör det enbart med 2,2-litersdieseln.