Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Kia Sorento får döda vinkel-kamera

En ny generation av Kias största suv Sorento kommer till Sverige mot slutet, både som hybrid och laddhybrid. Nu visar det sig att den också får en ny sorts döda vinkel-varnare med kamerafunktion. Så här funkar den.

System som varnar för objekt i den så kallade döda vinkeln finns i så gott som alla bilar numera. Nu tar Kia det till nästa nivå genom att inte bara varna för att det finns något där, utan även visa vad som finns i döda vinkeln. Nya Kia Sorento kommer att kunna utrustas med systemet som kallas Blind-Spot View Monitor, helt enkelt bakåtriktade kameror i ytterbackspeglarna.

Kamerorna i ytterbackspeglarna håller koll på vad som finns snett bakom bilen.Kamerorna i ytterbackspeglarna håller koll på vad som finns snett bakom bilen.Kamerorna i ytterbackspeglarna håller koll på vad som finns snett bakom bilen.
Kamerorna i ytterbackspeglarna håller koll på vad som finns snett bakom bilen.

Bilden från kamerorna visas i det 12,3 tum stora instrumentklustret. När man kör och blinkar åt något håll för att byta fil dyker det upp en bild i en del av det digitala instrumentklustret som visar vad som finns i döda vinkeln. Kamerafunktionen är kopplad till filhållarhjälpen Blind-Spot Collision Avoiding Assist som griper in och styr bilen tillbaka till sin fil om det finns risk för en kollision.

Kamerafunktionen kommer att ingå i den högsta av tre utrustningsnivåer för nya Sorento – Advance Plus.