Soul GT-Line

Nya Kia Soul och Soul EV officiella

Lite tuffare, lite längre och naturligtvis även med eldrift. Här är nya Kia Soul och Kia Soul EV.

Två nyheter på kort tid om Kia Soul här på teknikensvarld.se kan verka överdrivet, bilen har sålts i 326 exemplar i Sverige i år, men det rör sig om en ny generation av modellen som lanserades 2008. En ny Soul som nu har täckts av under bilsalongen i Los Angeles.

Även om grundformen och profilen känns igen så har designen tuffats till rejält. Se på bara på de smala strålkastarna, rampen mellan dem, och de stora hålor under som gömmer ytterligare ljuskällor. Grillen gapar nu ännu hungrigare än tidigare.

Även baktill känns formen från föregående generation igen men bakljusen är tunnare och sveper nu ner över bakluckan. Stötfångaren har tuffare veck och längst ner finns två centrala avgaspipor. C-stolpen, som vi sett tidigare, har en svart rand som påminner om den ”flytande” design som varit på tapeten en tid nu.

Soul GT-Line

Invändigt märks saker som en mer tronande mittkonsol och nya dörrsidor med ljuseffekter – en sak som modellen var tidigt ute med. Elva teman finns och ljuset reagerar på musiken som spelas på ljudanläggningen från Harman Kardon. Soul har Kias nya infotainmentsystem som styrs via en som störst 10,25 tum stor skärm. En head up-display på åtta tum finns som tillval.

Nya Soul mäter i millimeter 4 196 i längd, 1 800 i bredd, 1 600 i höjd och 2 601 mellan hjulaxlarna. Det är bara i längsled siffrorna ändrats, 56 millimeter extra i totallängd och 30 mer mellan hjulaxlarna. De extra måtten har kommit bagageutrymmet och benutrymmet för de åkande fram till godo.

Soul GT-Line

Nya Soul har förstärkts i konstruktionen och man räknar med att få högsta möjliga säkerhetsbetyg av amerikanska IIHS och NHTSA. Nya Soul har system som kollisionsvarnare, filassistans, dödavinkelvarnare, adaptiv farthållare, helljusautomatik och varning för korsande trafik bakom bilen.

Bensinmotorer

Motormässigt kommer Soul med en tvåliters fyrcylindrig bensinmotor på 149 hästkrafter, som är kopplad till en sexväxlad manuell låda, samt en turbomatad bensinare på 1,6 liter och 204 hästkrafter med sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Det rör sig alltså om koncernens Nu- och Gamma-motorer. En steglös automatlåda finns som tillval.

Kia Soul finns med två utrustningsalternativ: sportiga GT-Line (röda bilen på bilderna) och X-Line som är mer terrängbetonad. Även ett designpaket vid namn EX Designer Collection finns att tillgå.

2020 Soul EV

Soul EV

”Vanliga” Soul får ursäkta men mest surr är det om den eldrivna versionen Soul EV, den gula bilen på bilderna. Förutom sin eldrivna uppsyn har den ett vätskekylt litiumjonbatteri med en kapacitet på 64 kWh och en elmotor som ger 204 hästkrafter och 395 newtonmeter. Fyra körprogram finns: Eco, Comfort, Sport och Eco +. Soul EV testas nu enligt EPA-standarden och resultatet kommer presenteras i ett senare skede.

Dagens Soul EV har en motor som ger 110 hästkrafter och 285 newtonmeter samt ett batteri med en kapacitet på 27 kWh.

Nya Soul presenteras som årsmodell 2020 och kommer ut på marknaden 2019. Priserna är ännu inte fastställda.