Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lada

Nya Lada Niva kommer 2024

Även ryska Lada påverkas av Renault-gruppens nya framtidsplaner som presenterades under torsdagen. En av de stora nyheterna är att det kommer en helt ny Lada Niva år 2024. Redan nu får vi en försmak.

Renault-ägda Avtovaz och deras märke Lada står inför stora förändringar. Det var en av de många punkter Renault-gruppen tog upp på sin presskonferens under torsdagen. Lada är i dag Rysslands största märke med en 20 procentig marknadsandel, men det är tydligt att Renault vill att affären ska bli mer lönsam. Planen är därför att knyta Lada och Dacia närmare varandra och låta märkena dela teknik och kostnader.

Ett exempel på det är att Lada ska lansera en helt ny suvmodell som delar CMF-B-plattformen med Dacias kommande suvmodell Bigster, men även nuvarande Renault Clio, Captur och Nissan Juke och Note. Lada och Dacia ska tillsammans tillverka mer än en miljon bilar baserade på CMF-B.

Dagens Lada Niva.Dagens Lada Niva.Dagens Lada Niva.
Dagens Lada Niva.

Minst lika intressant är att det kommer en helt ny generation Lada Niva. Rysslands svar på Defender och G-klass började byggas 1977 och har inte förändrats i någon större utsträckning sedan dess. Men 2024 händer det, då byts Niva ut och moderniseras på samma sätt som Defender.

Det har släppts en designskiss som visar en kompakt och högbyggd bil med tydlig Niva-identitet och även om det inte riktigt syns på bilden så ska nya Niva ha fyra dörrar. Precis som den klassiska Nivan ser vi att den nya bilen kommer att ha körriktningslamporna placerade ovanpå strålkastarna.