Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Nya Lamborghini Huracán Performante Spyder officiell

Då var den här! Nya snabbare och lättare Lamboghini Huracán Spyder med mellannamn Performante har avtäckts på bilsalongen i Genève. Jämfört med vanliga Spyder har 35 kilo skalats bort.

Mycket av Performante Spyder känns igen från modellens broder, den täckta Lamborghini Huracán Performante, som hade premiär på bilsalongen i Genève förra året. Exempelvis är motorn densamma, det vill säga en 5,2 liter stor V10 på 640 hästkrafter och 600 newtonmeter, och även det vassa, aggressiva utseendet är snarlikt. Delar av fronten är fortfarande i kolfiber, diffusern likaså, och den högt uppstickande vingen är också kvar. Vingen och spoilern i fronten är för övrigt ”aktiva” även på Performante Spyder-modellen, vilket innebär att de i realtid kan styra om luftflödet över bilen för att öka eller minska bilens down force. Lamborghini kallar systemet för ALA, Aerodinamica Lamborghini Attiva, och enligt tillverkaren justerar bilens dator aerodynamiken på 500 millisekunder.

Fortsättningsvis bär nya Spyder även den grönvitröda stripningen som är exklusiv för Performantemodellerna ,och den alcantaraosande från coupemodellen har också den tagit plats i Spyder.

Foto: Lamborghini

Det som dock skiljer modellerna åt är såklart taket. Performante Spyder har en soft top i tyg och enligt Lamborghini kan taket fällas elektroniskt på 17 sekunder i hastigheter upp till och med 50 km/h. När taket väl är nere åker samtidigt de två, för siluetten typiska, fenorna bakom sittbrunnen upp. Fenorna är dock inte bara snygga – de har en funktion också. Deras inbyggda kanaler minskar nämligen turbulensen i huvudhöjd när bilen framförs med taket nedfällt.

Men att kunna åka med taket nere har som vanligt också en baksida – vikten,

Den nya soft topen, dess elektrohydrauliska fällningsmekanism, och förstärkningarna i chassiet som krävts för att förbättra vridstyvheten har gjort att Performante Spyder är 125 kilo tyngre än sitt coupesyskon. Vågen visar med andra ord 1 507 kilo.

Den högre vikten har också gjort att prestandasiffrorna blivit något sämre. Toppfarten är fortfarande 325 km/h men 0-100 gör Performante Spyder på 3,1 sekunder vilket är två tiondelar långsammare än Huracán Performante.

Jämför man istället med vanliga Huracán LP610-4 Spyder är Performante Spyder 35 kilo lättare, helt enkelt tack vare en större mängd kolfiber. Huracán LP610-4 Spyder gör 0-100 km/h på 3,4 sekunder.

Foto: Lamborghini

Nya Lamborghini Huracán Performante Spyder visas just nu på bilsalongen i Genève. Försäljningen kommer igång till sommaren och priserna i Europa startar på 2 240 000 kronor plus skatter och avgifter.

https://youtu.be/ecV7nA3pXVI