Nya Lexus LS är här

Efter ett antal bildläckor är det nu dags för Lexus uppfräschade LS att göra officiell världspremiär. Vi har alla bilder och fakta och vet dessutom vad beteckningen ”F Sport” betyder för Lexus flaggskepp.

Lexus LS som kom 2006 har hunnit in på sin fjärde generation sedan modellen introducerades 1989 och nu är det dags för ett rejält ansiktslyft.

 Inför nästa modellår kommer LS 460, LS 460L (med lång hjulbas), LS 600 hL hybrid samt den första sportmodellen LS 460 F Sport. LS 460 och LS 460 L kan beställas antingen med drivning på bakhjulen eller alla hjul medan hybridversionen endast går att beställa med fyrhjulsdrift.

 Exteriört närmar sig LS sina märkessyskon RX och framför allt den mindre sedanen GS, med ett uppdaterat front- och akterparti. Jämfört med nuvarande modell har ingenting gjorts åt profilen på bilen i det i övrigt ganska omfattande faceliftet.

 F Sport ger ett lite kraftigare intryck tack vare ett kjolpaket med nätgrill, sidokjolar, en sänkt fjädring och nya 19-tumshjul. Under huven har det inte hänt så mycket jämfört med ”vanliga” LS 460 men en Torsendifferential och bromsar från Brembo ska hjälpa LS att bli lite sportigare att köra.

 Interiört är det mesta sig likt men Lexus har satsat på att uppdatera instrumentbrädan med nya färger och material. Dessutom har man passat på att installera en 12,3-tums skärm som enligt Lexus är stor nog för att titta på en stor kartbild samtidigt som man kan kontrollera andra funktioner i bilen.

 Under huven är det fortsatt två motorer som finns som alternativ i olika trimnivåer. För LS 460 betyder det sex nya hästkrafter upp till 386 hästar och 497 newtonmeter i den 4,6 liter stora V8:an. I fyrhjulsdrivna LS 460 är den nya effektsiffran 360 hästkrafter och 470 newtonmeter vilket ger en accelerationstid upp till hundra på 5,9 sekunder. Väljer man bakhjulsdrift tar samma acceleration 5,4 sekunder.

 Det andra motoralternativet i hybriden LS 600h har lämnats orört och ger precis som förut en totaleffekt på 438 hästkrafter från den fem liter stora V8:an som skickar upp LS i hundra kilometer i timmen på 5,5 sekunder. Toppfarten begränsas elektroniskt till 210 kilometer i timmen.

I bildgalleriet nedan ser du dels de bilder vi kunde visa redan i går samt nya officiella bilder från Lexus på bland annat inredning och flaggskeppsmodellen LS 600h.