Foto: Illustration: MAG-X

Nya Lexus LS lanseras 2017 – inte en dag för sent

Lexus flaggskepp LS kan utan protest anses vara mest mogen i klassen, modellen är ju tio år gammal. Men nu äntligen är en ny generation på ingång.

Det är verkligen på tiden, Lexus LS av nuvarande generation har varit i produktion sedan sensommaren 2006. Den är med andra ord tio år gammal om bara några månader. Det kan jämföras med BMW 7-serie som i nuvarande utförande inte ens är ett år gammal och som under LS tio år i livet har funnits i tre olika generationer – E65 (t o m 2008), F01 (t o m 2015) och dagens G11 (fr o m 2015). LS-konkurrenten Mercedes S-klass är också betydligt nyare då den kom 2013. Inte ens Audi A8 och Jaguar XJ är ens i närheten av Japans lyxbil nummer ett då dessa båda började tillverkas 2010 respektive 2009. En ny generation LS känns högaktuell – och det är den också. För nästa år är det dags.

Enligt japanska tidningen MAG-X, som har skapat LS-illustrationen vi ser här, och lexusenthusiast.com är nya, femte generationen Lexus LS aktuell för debut på Detroitsalongen i januari 2017. I maj samma år sägs försäljningen inledas.

Om nya lyxkärran ser ut som på illustrationen återstår att se, men att den kommer att anamma vissa drag från konceptbilen LF-FC (bilden nedan), som visades på Tokyosalongen förra hösten, kan vi förmodligen vara säkra på. Designen kommer att vara skarpare än hos dagens LS, om inte annat för att stämma överens med de linjer som övriga modeller i dag uppvisar.

V8-motorerna kommer att finnas kvar, med eller utan elektrisk assistans där sistnämnda utgör hybridalternativet. V6-motorer är också aktuella, även i hybridutförande. Några uppgifter om att nya LS kommer som laddhybrid finns inte. Intressant är att Lexus varumärkesskyddat modellbeteckningarna LS 500 och LS 500h.

Konceptbilen Lexus LF-FC från förra hösten bjöd förmodligen på en hel del detaljer som vi får se på kommande LS.