Nya Lexus RX officiell – fakta, bilder och filmer

Efter förra veckans smygtitt är det full uppvisning som gäller nu. På bilsalongen i New York står nämligen nya generationen Lexus RX med nya former och ny teknik.

https://youtu.be/pRlU5TnI2vs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

RX är Lexus bäst säljande modell genom tiderna med över 2,1 miljoner exemplar sedan introduktionen 1997. Med andra ord är det en något svettig uppgift för nya generationen att ta över när föregångaren, generation tre, nu går i pension.

Utseendet är helt nytt och följer samma mall som Lexus senaste modeller, inte minst lillebror-suven NX. Skarpare linjer och kaxigare uttryck ska locka en helt ny publik till märket. Ett utmärkande designdrag hos RX som inget av syskonen har är rutans svarta förlängning över ytan mellan C- och D-stolpen. Det ger en visuell känsla av att taket svävar.

Storleksmässigt är nya RX en bra bit större än sin föregångare. Med 489 centimeter på längden är den tolv centimeter längre. Axelavståndet har ökat med fem centimeter till 279 centimeter och bredden med en centimeter till 189,5 centimeter. På höjden har fem millimeter lagts till och RX mäter numera 169 centimeter från topp till tå.

Betydligt argare utseende bakifrån på nya RX jämfört med gamla som såg rätt tam ut.

Än så länge visar Lexus inga bilder på insidan av nya RX (interiörbilder har släppts efter det att denna artikel skrevs, dessa ser du i bildgalleriet nedan), men de berättar åtminstone att kupéutrymmet är en enhet av komfort och lyx med detaljfinish av högsta klass. En trädekorpanel som skurits ut med laser finns som tillval och är tänkt att förhöja interiörens exklusiva intryck.

Infotainmentskärmen på instrumentbrädan är 12,3 tum stor och en stor head up-display projiceras i förarens fokusområde.

Växelväljaren är omplacerad och mindre till utförandet för att frigöra mer utrymme för de som åker i framsätena och i baksätet erbjuds mer benutrymme än förut. Baksätet kan utrustas med elektrisk skjutmån och värme för kalla rumpor.

Klicka på bilden för fler interiör- och exteriörbilder.

Lexus är också fåordiga när det kommer till drivlinorna. De avslöjar endast att en uppgraderad och mer kraftfull bensin-V6:a på 3,5 liter och med uppemot 300 hästkrafter tar plats i modellen (RX 350), liksom en hybriddrivlina där en elmotor assisterar en Atkinson-cykelarbetande V6-maskin på 3,5 liter (RX 450h). Även denna fullhybriddrivlina kommer att leverera runt 300 hästkrafter.Nya RX sägs gå bättre och stadigare på vägen tack vare förbättrade hjulupphängningar med MacPherson-fjäderben fram och multilänkbakaxel bak. Flertalet av RX-modellversionerna finns med adaptiv, så kallad AVS-fjädring som blixtsnabbt ändrar karaktär efter körsätt och underlag.Säkerheten ska vara högre i och med förbättrad karosstruktur med högre vridstyvhet och Lexus nya säkerhetspaket Lexus Safety System+ som du kan läsa mer om här.

https://youtu.be/Z6PKLgWXhv0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!