Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Lexus RX visar upp sig för första gången

En helt ny, fjärde generation av Lexus mellanstora suv RX ska avtäckas den 1 april i samband med öppningen av New Yorks bilsalong. Nu bjuds vi på första smygtitten.

https://youtu.be/aspGI20uwrI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

RX är beteckningen på Lexus suv av mellanstorlek. Modellen introducerades 1997 och blev snabbt populär, främst då andra generationen fanns eftersom det var denna generation som för första gången erbjöd ett hybridalternativ i suvklassen.

Dagens RX-generation må än i dag hålla design- och teknikmässigt – även om många konkurrenter ligger steget före på några punkter, de är ju i flera fall betydligt nyare – men den passar till det yttre inte riktigt in i Lexus modellflora. Dags för förnyelse.

Nu har Lexus bekräftat att i samband med öppningen av New Yorks bilsalongs den 1 april ska vi få se nya generationen RX. För att ge oss ett litet smakprov på vad som väntar oss har de släppt en film där vi får se glimtar av den.

Det vi ser är hårdare former med betydligt tuffare attityd än hos dagens RX. Vassa veck och linjer skapar mer karaktär och kan till viss del liknas vid de som lillebror NX visar upp. Bakljusen känns som ett mellanting av de varianter som finns på GS och IS.

Bakre sidorutorna kanske inte inbjuder till världens bästa runtomsikt men som designdetalj ger de tak- och fönsterlinjen ett sportigt, lite coupéliknande utseende.

Vad vi har att vänta oss i drivlineväg vet vi så klart inte till punkt och pricka. Vad vi kan vara säkra på är att det kommer ett hybridalternativ. Återstår att se om det blir som i en dagens RX 450h – en V6-motor i kombination med en elmotor – eller som i NX 300h – en rak fyra i kombination med en elmotor. Kanske kommer båda alternativen? I så fall mest troligt V6-varianten för de nordamerikanska kunderna och det andra till européerna. Ett renodlat bensinalternativ upp à la NX 200t lär också dyka upp. I NX betyder det 2,0 liter cylindervolym och 238 turbohästar.