Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100930-lotus-elise
100930-lotus-elise
100930-lotus-elise
100930-lotus-elise

Nya Lotus Elise överraskar i Paris

Hur gör man för att stjäla showen på en bilsalong? Enkelt, man visar en sjuherrans massa nya modeller på en och samma gång. Det är precis vad Lotus gör i Paris. Ungefär så här kommer nya Lotus Elise se ut när den lanseras om fem år.

Esprit, Elan, Eterne och Elise. Det är namnet på Lotus stora nyheter i Paris. Här och riktar vi fokus mot nya Elise. Elise och den hetare versionen Exige är närmast att anse som moderna klassiker, hur gör man för att uppdatera en sådan? Lotus tror sig ha funnit svaret. Nya Elise är verkligen en helt ny bil, likt de andra Lotus-nyheterna i Paris bär den inga som helst likheter med sin föregångare utan anammar det nya designtemat som främst karaktäriseras av rena, raka ytor och en aggressiv, nästan hajliknande front.

Nya Lotus Elise ser betydligt kraftigare ut än gamlingen, men det betyder inte att Lotus har frångått sin grundidé med lätta och enkla bilar. Nya Elise väger endast 1 095 kilo, vilket må låta extremt lätt men i själva verket är drygt 200 kilo tyngre än dagens Elis. Bakom kupén finns en liten men effektiv Toyota-motor. Med hjälp av en kompressor spottar den fyrcylindriga 2,0-litersmotorn ur sig hela 320 hästkrafter och 33o newtonmeter. Det ska räcka för att skicka iväg bilen från 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder och nå en toppfart på 270 km/h. Lotus har även tänkt på miljön och utrustar Elise med start/stopp-system för hålla förbrukningen nere. Siffran är inte spikad men Lotus tror att koldioxidutsläppen ska stanna på cirka 150 g/km. Som standard ska Elise levereras med en sexväxlad manuell låda, som tillval finns en halvautomatisk DCT-låda.

Även om nya Elise ser extrem och obekväm ut säger sig Lotus har ansträngt sig för att göra Elise mer användbar är föregångaren. Insteget i kupén ska vara enklare och man ska inte behöva vara lika duktig i gymnastik för att kunna ta sig i och ur bilen.

Lotus vill inte säga att bilen som visas i Paris är ett koncept men med tanke på att produktionsstarten kommer att ske första i början av 2015 känns det som att det är mycket som kan hända med Elise fram till dess. Det kan också tyckas märkligt av Lotus att visa nya Elise så pass långt i förväg, nuvarande Elise känns plötsligt väldigt gammal.

­­­­­- Den Elise du kan köpa nu är fortfarande en fantastisk bil, ingen tvekan om saken, vi är fortfarande mycket stolta över den men det här är en naturlig utveckling för oss på vår väg framåt, säger Dany Bahar, vd för Group Lotus.

https://youtu.be/29MSfdrss2k?height=347&width=575

Test och provkörningar