Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080731-lotus-esprit-hybrid
080731-lotus-esprit-hybrid
080731-lotus-esprit-hybrid
080731-lotus-esprit-hybrid

Nya Lotus Esprit blir hybriddriven

Utvecklingen av nyligen presenterade Evora var en kostsam historia för Lotus. Så kostsam att arbetet med nya Esprit försenas ytterligare. Men när den nya modellen väl kommer ska den kunna fås med hybriddrift.

­Lotus kommer inte att lansera någon ny Esprit förrän tidigast 2011. De tidigare planerna att ha den nya modellen ute på marknaden 2010 har grusats på grund av de höga utvecklingskostnaderna för nya Evora, säger Lotus vd Mike Kimberley när han talar med brittiska Autocar. Man kan alltså tolka det som att pengarna helt enkelt har tagit slut och att Lotus måste lugna sig lite med utvecklingen av nya Esprit. Men det har även tillkommit vissa nyheter som tidigare inte varit aktuella. Enligt Autocar ska nya Lotus Esprit erbjudas även med hybriddrift.

Mike Kimberley säger att han vill att Lotus ska erbjuda rena och högpresterande bilar och han medger att de ”arbetar på något”. Lotus har sedan tidigare offentliggjort sina avsikter att bygga miljövänliga bilar. Med sin mångåriga tradition av att bygga lätta och förhållandevis svagt motoriserade bilar har Lotus goda förutsättningar att bli ett relativt miljövänligt sportbilsalternativ.

Det ä fortfarande inte bestämt om nya Esprit faktiskt ska heta Esprit. Kanske gör Lotus precis som vid lanseringen av Evora, det vill säga att namnet blir det sista att avslöjas. Hursomhelst verkar det vara bestämt att nya Esprit ska bygga på en förlängd och breddad version av det nya chassiet som utvecklats till Evora. Chassiet blir kraftigt modifierat, bland annat för att kunna husera Esprits längdmonterade motor. Vad det gäller motorn har det tidigare ryktats om att det blir BMW X6:s dubbelturbomatade 4,4-liters V8 som får ta plats i Esprits motorrum.

Utöver den nya toppmodellen Esprit jobbar Lotus även med flera versioner av nya Evora. Totalt ska det bli fem olika versioner av Evora, bland annat en cabriolet och en hårdnackad prestandaversion.

Läs mer

Bilspionen