Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
QuattroporteQuattroporteQuattroporte
Quattroporte Foto: Maserati

Nya Maserati Quattroporte officiell

Nästa år fyller Maserati Quattroporte 50 år och det firas genom att presentera en ny generation med ännu mer lyx och modernare teknik. Vi har bilderna redan nu.

Maserati har länge varit kända för sina vackra och kraftfulla lyxsedaner. På Detroit Motor Show i januari nästa år kommer Maserati att presentera sin nya Quattroporte.

Typiska designdrag för Quattroporte finns kvar i form av tre luftintag på framskärmen och den karaktäristiska trekantiga c-stolpen. Till skillnad från tidigare modeller har bakdelen utrustats med smala tvärgående baklampor med LED-teknik som övergår på bagageluckan. På sidan har en extra ruta tillkommit vid c-stolpen, detta för att underlätta insteget till baksätet utan att inkräkta på designen. Även fronten har gjorts om rejält med aggressivare strålkastare och en djupare front.

Inredningsmässigt märks generationsskiftet tydligast. I vanlig ordning möts man av ett hav av finaste skinnarbete och ett innertak klätt i alcantara. En stor centralt placerad tryckkänslig skärm har ersatt den föråldrade multimediaenheten från förra generationen. Mellan varv- och hastighetsmätare har ytterligare en skärm integrerats där information från den stora skärmen kommer att kunna visas. I baksätet möts man av två elektriskt inställbara stolar som är separerade från varandra. Framstolarna kan även utrustas med två skärmar för att underhålla baksätespassagerarna.

Nya Quattroporte blir den sjätte modellen sedan 1963. Förra generationens Quattroporte lanserades under 2003 och var den första som utvecklades tillsammans med Ferrari sedan Maserati blivit uppköpta 1997. Quattroporte hade åter blivit en lyxvagn med en längd på över fem meter. Trots att modellen genomgick ett rejält ansiktslyft under 2008 har konkurrensen hårdnat i klassen de senaste åren med bilar som Porsche Panamera och Aston Martin Rapide. För att på allvar kunna utmana sina motsvarigheter lanseras nya Quattroporte, internt kallad M156, under 2013.

Än så länge har Maserati inte offentliggjort någon teknisk data men man berättar att nästa motorgeneration kommer att byggas hos Ferrari i deras Maranello-fabrik. Enligt källor rör det sig om en nyutvecklad version av den nuvarande bensin-V8:an på 4,7 liter från dagens modeller, det spekuleras även i överladdade bensin-V6:or. Om man läser registreringsnumret på bilen så står det QP 530 HP, vågar vi hoppas på 530 hästkrafter? Det skulle i så fall vara nästan 100 mer än föregående modell.

Under de närmaste åren kommer det hända mycket för Maserati, storslagna planer berättar om tre helt nya modeller. En är nya Quattroporte och de andra två ska enligt Maserati föra dem in i helt nya segment. Med största sannolikhet menar de suven Kubang och en ny Biturbo. Vad vi kan urskilja från bilderna är att Quattroporte har växt rejält på längden vilket även skulle bekräfta att en ny mindre sedan är på gång.

Här under finns även ett bildgalleri med fakta om alla Quattroporte-generationer sedan 1963.