Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mazda

Nya Mazda 2 Hybrid är en Toyota Yaris Hybrid

Nu bekräftas att nya Mazda 2 med hybridlina kommer till Europa i vår. Och att det verkligen är en Toyota.

I höstas fångades nya generationen av Mazda 2 på bild av vår bilspion och då konstaterades att den inte bara ska dela plattform med Toyota Yaris, utan att det i princip är samma bil. Att den ska dela plattform med Yaris fick vi veta redan när nya modellen presenterades 2020.

Nu berättar företaget att modellvarianten Mazda 2 Hybrid ska introduceras på den europeiska marknaden under våren 2022. Dessutom är det en OEM-modell som levereras av Toyota Motor Europe, även om den kommer att säljas som Mazdas egen märkesbil.

Plattformen som bilen delar med Yaris är den moduluppbyggda TNGA-plattformen (Toyota New Global Architecture), som introducerades i samband med senaste Prius-generationen 2015. Mazda 2 Hybrid är alltså, precis som Toyota Yaris Hybrid, något kortare än konkurrenterna, något som vi uppmärksammade när nya generationen Yaris kom för ett par år sedan. Men högre och bredare. Den är 394 centimeter lång, 147 centimeter hög och 174,5 centimeter bred invändigt.

Foto: Mazda

Drivlinan är den bekanta 1,5-liters Atkinson-bensinmotorn med tre cylindrar som har en termisk verkningsgrad på 40 procent. Den som naturligtvis också finns i Toyota Yaris Hybrid.

När den nuvarande, fjärde generationen av Yaris kommit testades den mot bland annat uppdaterade (från 2020) Mazda 2. Yaris vann då – det blir intressant att se hur nya Mazda 2 står sig mot kusinen när den är i princip samma bil.

Toyota och Mazda ingick en affärsallians 2015 och har sedan dess haft flera olika samarbeten. Den här Toyota Hybrid System-baserade modellen är bara ett av flera exempel på vad alliansen medfört. Mazda har som mål att bli ett mer närvarande varumärke för sina kunder, samt – förstås – mer miljövänligt.