Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mazda 2 – tre snabba från provkörningen

Ingen rast, ingen vila. Så ser vardagen ut för PeO Kjellström när han flänger världen runt för att provköra bilar. Denna gång är han åter i Spanien men nu är det nya Mazda 2 som gäller.

Hey viejo! Har Barcelona fått smaka på vintern ännu?

– Knappast. Drygt 20 grader och sol. Men det är inte det jag är här för att smaka på, på min meny står nya Mazda 2. Välsmakande!

Mazda 2 avlöste 121 en gång i tiden och var också släkting till Ford Fiesta. Känner du av något av detta i nya generationen?

– Haha, skojar du!? Mazda 2 står nu på egna ben, gedigna ben. Snygg har den också blivit. Volkswagen Polo & Co får verkligen se upp! Nya ”tvåan” är rejält mycket större och det är främst kupéutrymmet som gynnas av de extra centimetrarna. Fem personer åker ledigt i den. Skjutmånen på förarstolen har plussats på ordentligt så allt från korta till långa ska kunna hitta rätt körposition.

– Kvalitetskänslan känns några steg upp och helhetsintrycket under mina mil är att det är en trevlig ”liten” krabat. 90-hästarsbensinaren som jag kör nu är helt okej och den manuella lådan kanonfin.

Hur många pesetas kostar den och när kommer den till Sverige?

– Du vet väl att Spanien har euro som valuta? Nåväl, priset i pesetas vet jag inte. Tyvärr inte heller i kronor eftersom det inte är fastställt. Men säljstart är det efter årsskiftet och kundleveranserna påbörjas under våren.

Hela provkörningen av Mazdas nya lilla 2:a läser du så klart i Teknikens Värld nummer 26/2014 som utkommer 4 december. I stället för att bege dig ut i rusk och kyla kan du både spara en slant och hålla dig inne i värmen genom att få tidningen i brevlådan.