Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080701-mazda-3-nya-nästa
080701-mazda-3-nya-nästa
080701-mazda-3-nya-nästa
080701-mazda-3-nya-nästa

Nya Mazda 3?

Nuvarande Mazda 3 börjar bli en aning ålderstigen och det är snart dags för generationsskifte. Än så länge har ingen sett treans nya linjeföring i klarspråk, tills i dag då det cirkulerar bilder på nätet som verkar vara nästa Mazda 3 i konceptformat.

Än så länge finns det varken officiella bilder eller officiell fakta från Mazda om nya 3, men det är inte direkt ovanligt att bilder på kommande modeller och konceptbilar läcker ut i förtid. Om så är fallet med dessa bilder på nästa generation Mazda 3 i konceptform är okänt i dagsläget.

Nuvarande Mazda 3, som ersatte gamla 323, lanserades under 2003 som årsmodell 2004. Med andra ord är det snart aktuellt med en ny generation att se dagens ljus. Enligt tidigare uppgifter är det sagt att nya trean ska introduceras under 2009 som årsmodell 2010. Därför passar tiden för dessa ”läckta bilder” mer eller mindre perfekt.

Femdörrarsmodellen på bilderna är ganska vågad och aggressiv i framtoningen, vilket mer pekar åt att det är en MPS-version än en standardvagn. Linjerna är helt klart annorlunda jämfört med dagens version, de andas inte bara nya Mazda 6 utan också mycket av japanernas designfilosofi som de kallar Nagare. Mazdas designchef, Laurens van den Acker, har tidigare uttryckt att nästa Mazda 3 ska visa upp en helt ny designlinje som senare ska genomsyra hela företagets modellprogram. Bilen på bilderna kan man lugnt påstå visar just det.

Kanske visar Mazda upp en prototyp av nästa 3 på Parissalongen i oktober.

Läs mer