Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mazda 3 officiell – fakta och bilder

Snyggare former, lyxigare inredning, mildhybridteknik – men data om den nya Skyactiv-X-motorn dröjer.

Den 30 november öppnar bilsalongen i Los Angeles för allmänheten men redan nu råder det pressdagar och med det duggar lanseringarna tätt. Tidigt ut är Mazdas nya generation av golfklassaren 3, som tar vid efter dagens modell som lanserades 2013.

Mazda har tidigare visat så kallade teaserbilder och avslöjat en del tekniska detaljer men nu får vi se hela bilen i såväl sedan- som halvkombiutförande. Mazda säger sig ha jobbat mycket med så kallad premiumkänsla och i och med det har man testat nya trean mot tänkta tyska konkurrenter, något vår spionfotograf tidigare har fångat på bild.

Nya Mazda 3 ska även vara först ut med en mer mogen form av formspråket Kodo, men visst känns en del igen i alla fall framtill från den större modellen 6 (vår senaste provkörning av bilmodellen kan du läsa här), se bara på grillens form, övergången till de smala strålkastarna och vecket på huven. Vikt har även lagts på att ge de olika karossformerna en egen unik stil, om de har lyckats kan du själv avgöra genom att ta del av bildgalleriet nedan där båda bilarna finns representerade.

Invändigt finner vi ett formspråk som är mer elegant än i tidigare generation av trean, samma förvandling som modell 6 har gjort. Mazda har med den nya formen jobbat efter mottot ”less is more” och lyft fram de väsentliga delarna i miljön. Designen är mer horisontell än tidigare och andas, i alla fall på bild, mer premium. Ur ett ergonomiskt perspektiv har såväl sittposition som justeringsmöjligheter förbättrats, man har även flyttat en del reglage och funktioner närmare föraren. Mätarna i förarmiljön har gjorts tydligare och på mittkonsolen finns en ny 8,8-tumsskärm som ska ha fått ett lättare gränssnitt.

Med nya modell 3 är det premiär för Mazdas nya Skyactiv-X-motor, men några tekniska specifikationer för denna ges ännu inte mer än att den paras med mildhybridsystemet M Hybrid som även ska finnas till de ”gamla” Skyactiv-G-motorerna. Till Europa kommer dock bensinmotorerna av Skyactiv-G-typ i 1,5- och 2,0-litersutförande. Som dieselalternativ finns en Skyactiv-D motor på 1,8 liter. Mazda håller fast vid förbränningsmotorerna och har även gjort en undersökning som visar att många européer är med dem på den resan.

Skyactiv-begreppet omfattar även bilens konstruktion i stort och nya Mazda 3 ska vara både mer vridstyv och dämpad från både vibrationer och ljud utan att höja vikten. Teknikens Världs testlag har tidigare anmärkt på högt vägljud hos Mazdas bilar.

Säkerhetsmässigt märks Driver Monitoring System med infraröd LED-teknik, köassistans, och varnare för korsande trafik. Fyrhjulsdriftssystemet i-Active AWD har uppgraderats och förlorat hela 60 procent i komplexitet mot föregående generation och är parat med G-Vectoringstsemet GVC Plus som kontrollerar bromsar och förbättrar bilens uppträdande vid paniksituationer.

Nya Mazda 3 i halvkombiutförande mäter i millimeter 4 459 i längd, 1 797 i bredd, 1 445 på höjden och 2 725 mellan hjulaxlarna att jämföra med måtten för den utgående modellen som lyder 4 460 i längd, 1 795 i bredd, 1 455 på höjden samt 2 700 mellan hjulaxlarna.Nya Mazda 3 kommer ut på den europeiska marknaden våren 2019.

https://youtu.be/HXMUTZrYvwI