Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: David L F Smith

Nya Mazda 3 – tre snabba från provkörningen

Teknikens Världs Oskar Krüger har tagit sig till Portugal där Mazda bjudit in till en första provkörning av nya 3. Hur mycket bättre än föregångaren är den tro? Det får vi reda på nu.

Tjenare Oskar! Nya Mazda 3 pratade du och jag om en hel del strax innan du åkte. Att den är snygg på bild var vi överens om, så även att de enorma C-stolparna måste stjäla en hel del sikt. Hur är det i verkligheten?

– Haha, jo, vi pratade ju om det innan jag stack iväg och visst var utseendet det första jag lade märke till när jag kom hit till Lissabon. Nya Mazda 3 är helt enkelt skitsnygg att titta på.

– Och vad gäller C-stolparna, de gör att sikten snett bakåt är obefintlig. Det är obehagligt att byta fil här i rusningstrafiken, man måste förlita sig på bilens döda vinkeln-varningssystem. Man vill ju helst ha koll själv också, inte bara låta tekniken ta över.

– I kupén är känslan av instängdhet också ganska påtaglig, men i och med att bilen är så snygg skulle jag säga att det är försvarbart, även den dåliga runtomsikten.

Oskar gillar nya interiören. "Den känns mycket fräschare och bättre än tidigare."Oskar gillar nya interiören. "Den känns mycket fräschare och bättre än tidigare."Oskar gillar nya interiören. "Den känns mycket fräschare och bättre än tidigare."
Oskar gillar nya interiören. "Den känns mycket fräschare och bättre än tidigare." Foto: David L F Smith

Hur är den att köra?

– Skön, kul på kurviga vägar, men inte wow. Jag har kört halvkombin med 122-hästars bensinaren som är en sugmotor på 2,0 liter. Den är okej, saknar bottenvrid. Den sexväxlade automatlådan gör sitt jobb utan att varken glänsa eller göra en besviken. Den sexväxlade manuella lådan är fin.

Hur blir det med Skyactiv-X-motorerna till nya ”trean”?

– De finns inte här, men lanseras senare i år som en 2,0-litersmaskin med 181 hästkrafter.

Foto: Oskar Krüger

Men nya Mazda 3 lanseras tidigare än så, väl?

– Absolut, den 1 april är det svensk premiär för halvkombin med den 122 hästar starka Skyactiv-G-bensinmotorn. Instegspriset är ganska högt – 229 900 kronor. Mazda har förvisso höjt grundutrustningsnivån (Sky heter nya instegsnivån, reds anm). Med automat kostar den från 246 400 kronor. I topputförandet Cosmo med automatlåda till 122-hästarsmotorn går bilen loss på 281 400 kronor.

– Övriga modellversioner, alltså de nya motorerna samt sedanmodellen, dyker upp runt den 1 augusti.

I kommande nummer bjuder Oskar oss på hela provkörningsrapporten om nya Mazda 3. Där får vi läsa mer om hur bilen upplevs, Skyactiv-X-motorerna, fyrhjulsdrift och mycket annat.