Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081009-mazda-3-nya-2009
081009-mazda-3-nya-2009
081009-mazda-3-nya-2009
081009-mazda-3-nya-2009

Nya Mazda 3 visas i USA nästa månad

Den 19 november är det dags för nya Mazda 3 att debutera, fem år efter introduktionen av modellen. På bilsalongen i Los Angeles är det sedanmodellen som visas, men redan senare i år kommer femdörrars hatchback att visas för Europa.

Mazda 3 introducerades 2003 och har sedan dess varit Mazdas mest sålda modell med cirka 1,8 miljoner exemplar. Det betyder att ”3:an” står för nästan en tredjedel av Mazdas totala produktion.

För att framgångssagan ska fortsätta på inslagen linje förnyas Mazda 3 inför nästa år. Redan nästa månad visas sedanversionen upp på Los Angeles Auto Show. Dock med USA-specifikationer. Lite senare ska halvkombin med fem dörrar visas upp på europeisk mark, då med Europaspecifikationer.

Nya Mazda 3, som till stora delar kan ses som en rejäl facelift/uppdatering, anammar stora portioner design från storebror Mazda 6. Ta en titt på de bakåtsträckta strålkastarna och den glupska fronten, där ser man genast likheterna. På Mazda 3 har man dock gått steget längre och fått till en lite sportigare karaktär. Ett exempel på detta är den svulstiga baken som gör sig kanon med dubbla krompipor.

I USA, där sedanmodellen alltså visas, är det först och främst 2,0- och 2,5-litersmotorerna som säljer. I Europa är det en annan motorpalett som är aktuell och man kan förvänta sig i stort sett samma motorer som i dag, alltså bensinare på 1,6 och 2,0 liter samt dieselmotorer på 1,6 respektive 2,0 liter.

Bensinmotorn på två liter är i alla fall nyutvecklad och direktinsprutad. Tillsammans med ett nyutvecklat start/stopp-system lär den bli snålare än dagens tvålitersmotor som enligt pappret vill ha 0,79 l/mil. Motorn och start/stopp-systemet har Teknikens Värld stiftat närmare bekantskap med och hur det gick kan du läsa i tidningen inom en snar framtid.

En dieselmotor med utsläpp under 120 g/km vore inte en omöjlighet att se i Mazda 3. På Parissalongen visas just nu en Mazda 2 med 1,6-litersdiesel på 90 hästkrafter. I denna modell släpper motorn ut 112 gram koldioxid per kilometer och med lite finslipande bör det gå att komma under 120 g/km i nya Mazda 3.

En Mazda 3 i vässas MPS-kostym lär inte heller vara en omöjlighet så småningom.