Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mazda

Nya Mazda 6 uppges få rak sexa och bakhjulsdrift

Mazda har på senare år gjort en enorm resa, med stilfulla bilar och intressant teknik. Resan är dock inte över och nu sägs siktet vara än mer inställt på ”tysk premium”, det ryktas nämligen om en rak sexcylindrig motor och bakhjulsdrift.

Dagens Mazda 6 är faktiskt hela åtta år gammal. Modellen har förvisso uppdaterats, det var under 2018, men som modell är den ändå, med bilvärldens mått mätt, ganska gammal. En ny generation, en fjärde, börjar därmed bli aktuell och enligt amerikanska Car and Driver kan vi vänta oss den mot slutet av 2022. Det skulle betyda att dagens generation får leva betydligt längre än vad de två föregående generationerna gjorde. Det kanske kan förklaras med att Mazda de senaste åren har lagt fokus på andra grejer, inte minst suvar och crossovers.

Enligt Car and Driver fortsätter Mazda att sikta uppåt, mot lite mer lyxbetonat, eller som amerikanerna beskriver det; ”genomgå en fullständig bayersk förvandling”.

De tar fasta på att Mazda tidigare har lämnat in patentansökningar för en ny sexcylindrig motor med cylindrarna placerade i rad, samt en ny åttastegad automatlåda. Dessutom har Mazda tidigare bekräftat att raka sexor med Skyactiv-X-teknik, både en bensinare och en diesel, är på gång.

MISSA INTE: Teknikens Värld kör Mazdas nya motor Skyactiv-X

Mazda Vision Coupé Concept.

Slutsatsen är att nästa Mazda 6 kommer att erbjudas med en rak sexa monterad på längden under huven, där den att paras ihop med 48-volts mildhybridteknik och – bakhjulsdrift. Om det blir så återstår att se, men att kalla konfigurationen för ”bayersk” är det nog ingen som opponerar sig mot. Den är nämligen klassisk för framför allt BMW, även om den tyska biltillverkaren går allt mer mot fyrcylindriga maskiner.

Den amerikanska biltidningen nämner också att samarbetet mellan Mazda och Toyota ska göra motoralternativet mer lönsamt än om Mazda utvecklar den helt för eget bruk. En rak sexa skulle Toyota kunna ha nytta av en del Lexus-modeller.

LÄS MER: Mazda satsar på diesel – ny motor nästa år

Mazda Vision Coupé Concept.

Vad gäller utseendet hos nästa Mazda 6 har det under lång tid, och så även i dag, pratats om konceptbilen Vision Coupé som den japanska biltillverkaren presenterade under hösten 2017. Den visade en slank fyrdörrarscoupé med lång huv, som gjord för en längsmonterad sexa.

TEST: Mazda 6 Wagon mot tre andra intressanta kombibilar

Foto: Glenn Lindberg

 Här ses dagens Mazda 6 Wagon i samband med vårt kombitest tidigare i år.

Hur det blir med en ny wankelmotor från Mazda vet vi inte, det var ett tag sedan vi hörde något om en sådan maskin. Det är åtta år sedan Mazda senast byggde en wankelmotor, eller rotationskolvmotor som typen också kallas. För två år sedan berättade Mazda att wankelmotorn kommer tillbaka inom kort, men inte som huvudsaklig drivkälla utan som motorgasdriven räckviddsförlängare på en elektriskt driven bil.

I en film som Mazda släppte i fjol, i samband med att wankelmotorn fyllde 50 år, meddelade företaget att ”historien om Mazda och wankelmotorn inte är över”. Om det blir en ny wankelmotor framöver, räkna inte med att se den i nya Mazda 6 utan i en elbil eller kanske i en sportbil.