Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mazda CX-5 officiell – fakta, bilder och film

Mazdas suv i mellanklassen, CX-5, kommer i ny förpackning men med mått som är i stort sett identiska med föregångaren.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Mazda CX-5 debuterade 2012 och var först ut med märkets Kodo-design och Skyactiv-filosofi och hittills har modellen sålt i 1,4 miljoner exemplar i 120 länder. 2015 fick den en uppdatering och nu är det dags för en ny version och den har nu presenterats under bilsalongen i Los Angeles.

Med nya modellen har Mazda jobbat med att föra människa och teknik närmare varandra samt vidareutvecklat Kodo-designen som debuterade med just CX-5. Energi har lagts på att öka körkänslan men även på att få det tystare i kupén och öka komforten även för baksätespassagerare. På den första punkten lär inte Mazdas tekniker behöva jobba övertid, Teknikens Världs testlag har prisat just körkänslan hos dagen CX-5 men på de andra punkterna finns många timmar att ta igen. Mazdas modeller har ofta kritiserats för just hög ljudnivå även om det har blivit snäppet bättre med de senare årsmodellerna.

Exteriört märks en kraftigare front med tydliga drag från nya Mazda 6 och kännetecknas av en större grill och smalare strålkastare. Sidoprofilen är skarpare än tidigare med en rakare fönsterlinje medan baken har fått en helt egen design som även den omfattar små ljuskällor.

Även invändigt hittar vi tydliga spår av Mazda 6 men grundlayouten är lik dagens CX-5 även om pekskärmen har flyttats upp på instrumentpanelen som hos andra Mazda-modeller. Modellen får även head up-display och fjärrstyrd öppning av bakluckan.

CX-5 kommer att utrustas med märkets torque vectoring-system vid namn G-vectoring Control (GVC) som presenterades tidigare i år samt Mazdas senaste teknik rörande förarassisterande system som samlas under etiketten i-activsense.

Motormässigt kommer nya CX-5 med en 2,2-litersdiesel och bensinare på antingen 2,0 eller 2,5 liter (samma utbud som i dag) som kopplas till växellådor med sex lägen oavsett om de är manuella eller automatiska. Liksom föregångaren och de flesta konkurrenter kan du få din CX-5 med fram- eller fyrhjuldrift (i-activ AWD).

Nya CX-5 mäter i centimeter 455 på längden, 184 i bredd och 169 på höjden. Axelavståndet är på 270 centimeter och bagageutrymmet rymmer 505 liter. Siffrorna för dagens CX-5 är desamma med undantaget för att dina väskor nu får fem volymliter extra att bre ut sig på.

Nya CX-5 börjar säljas i Japan under februari månad 2017 för att ta sig an andra marknader på det.

Vi ber om ursäkt för den låga kvaliteten på filmen ovan. Bandbredden över Atlanten var tydligen inte den bästa vid överföringstillfället.