Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091014-mazda CX-7 2010
091014-mazda CX-7 2010
091014-mazda CX-7 2010
091014-mazda CX-7 2010

Nya Mazda CX-7 – direktrapport från provkörningen

Mazda CX-7 genomgår inför modellår 2010 en nätt facelift som antagligen gått de flesta obemärkt förbi. I stället är den stora nyheten att CX-7 blir tillgänglig med dieselmotor. Vi högg PeO Kjellström när han slingrade sig med bilen ned för branta alptoppar.

Ena dagen Rom, nästa Leipzig och nu Kitzbühel i Österrike. Peo Kjellström, vad är det du kör nu då?

 – Det är lite av en comeback på den svenska marknaden, Mazda CX-7, fast nu äntligen med en vettig motor. En diesel på 173 hästkrafter som verkligen sätter fart på crossovern från Japan. Toppfart 200 km/h, 0-100 på 11,3 sekunder och 0,75 liter milen vid blandad körning. Men jag tror Mazda ljuger vad gäller "accet". Det känns fortare.

Några andra förändringar?

– Bara marginellt, Rabe. Anders Helgesson, vårt otroliga levande uppslagsverk när det gäller bilar, kommer att kunna tala om det i mantra. Andra bara rycker på axlarna. Det handlar i stort sett om lite kromlister, ny bakre stötfångare, större takspoiler och milt modifierad interiör.

Blir det bara diesel i CX-7 nu kanske?

– Nej, bensinmotorn på 260 hästkrafter finns kvar, men…

Ja, vad då?

– Om jag säger så här. Under 2007 och 2008 såldes det cirka 230 CX-7 med bensinmotorn. Under 2009 har det sålts noll bilar! Noll!

Oj då! När får Sverige bekanta sig med dieselmotorn då?

– Den kommer i slutet av november. I billigaste utförande, Advance, kostar den 314 000 kronor. Men den är ganska välutrustad . Fast det är ännu mer utrustade Sport som kommer att bli volymbil (nåja!) och den kostar i princip fullsmetad 347 000 kronor.

Okej. Och i Österrike är det varmt och skönt?

– Du behagar skämta. Nu nära noll grader och grått. Snön ligger redan på backen och skidliftarna rullar för fullt. Men det är otroligt vackert och nu tänker jag gå ut och titta lite på sceneriet innan det blir kolsvart. Man kanske träffar familjen von Trapp och Julie Andrews. De spelade in en filmklassiker här som hette Sound of Music. Då var du inte ens påtänkt, Mattias.

Jo du, jag har koll på det. Senast jag var i ”familjens hem” Leopoldskron var i somras. Så mig kan du inte impa på, hehe... men tack för rapporten. Vi lär väl höras snart igen?!

– Alla redan på måndag. Nya Opel Astra i Frankfurt.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer