Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mazda MX-5 chassi och drivlina
Mazda MX-5 chassi och drivlina
Mazda MX-5 chassi och drivlina
Mazda MX-5 chassi och drivlina

Nya Mazda MX-5 – första officiella bilden

Just nu, förutom att läsa den här raden, tittar du på Mazdas första officiella bild på nya MX-5. Helt korrekt, det är chassit med hjulupphängning och drivlina till den kommande generationen som visas upp.

Det har varit mycket MX-5-snack på senare tid, inte minst i år eftersom Mazdas populära roadster firar 25 år som modell. En ny, fjärde generation MX-5 väntar runt hörnet och vi är många som är nyfikna.

 Lite av den nyfikenheten stillar Mazda nu när de på New Yorks bilsalong visar upp chassit till nya MX-5 för första gången. Någon kaross ser vi inte röken av, den får vi enligt obekräftade uppgifter inte ta del av förrän i februari 2015, då på Chicagos bilsalong. Samma ställe som MX-5 en gång hade urpremiär 1989.

 Chassibilden, som vi har kapat upp i småbitar i galleriet nedan, säger kanske inte gemene man speciellt mycket. Men det vi tittar på är ett nytt Mazda SkyActiv-chassi av lättviktskonstruktion som ska bjuda på mer stabilitet än tidigare MX-5-chassin. Vi ser också drivlinan i form av fyrcylindrig motor som är placerad över framaxeln, eller i själva verket strax bakom axeln vilket gör MX-5 till en mittmotorbil. Via transmissionen och kardanen leds kraften bak till den nya multilänkbakaxeln. Nya MX-5 blir alltså bakhjulsdriven, precis som sina föregångare.

Mazda säger at nya MX-5 blir mer än 100 kilo lättare än den generation som nu säljs hos Mazda-handlarna. Tygtaksversionen kan bli så lätt att den nästan nuddar vid 1000 kilo. Viktfördelningen är enligt Mazda perfekta 50:50, det vill säga lika mycket över fram- och bakaxel.

Vilka motorer som hamnar i nya MX-5 råder det diskussioner om fortfarande eftersom Mazda inte har avslöjat någonting i dagsläget. Men instegsmotorn skulle mycket väl kunna bli den 2,0-litersmaskin på 120 hästkrafter som finns i nya Mazda 3 medan toppversionen blir en SkyActiv-historia, möjligtvis den 165-hästarsmaskin på 2,0 liter som vi finner i CX-5.

Det har även ryktats om att MX-5 kan få en dieselmotor, vilket i så fall skulle vara första gången.

Som vi skrev om nyligen blir det sannolikt ingen Alfa Romeo Spider baserad på nya MX-5, något som var tanken. Däremot lutar det i stället åt en Abarth-version.