Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mazda MX-5 på bild – om tre veckor smäller det

En av årets största bilnyheter är nya Mazda MX-5 generation ND. Den 3 september är det världspremiär och för att höja tempen redan nu har Mazda försett oss med en bild på bilen under skynke.

Vi har redan sett nya Mazda MX-5 utan skynke. Men då rörde det sig endast om en bild som visade chassi och drivlina. Nu får vi för första gången se karossformerna, om än genom ett skynke som effektivt döljer godbitarna så många dreglar efter. Lutar vi oss mot hur skynket lagt sig över nya MX-5:an kan vi dra slutsatsen att det är till stora delar helt nya karossformer som kommer att offentliggöras vid världspremiären 3 september. Det stämmer i så fall väl överens med Mazda Australiens vd Martin Benders uttalande för en vecka sedan. Han sa att ”nya MX-5 över huvud taget inte kommer att se ut som sin föregångare” och att den ska ha en mer utvecklad prägel av Mazdas designspråk Kodo än vad någon annan av företagets övriga modeller har.

Nya MX-5, som är fullproppad av Mazdas Skyactiv-filosofi, blir minst 100 kilo lättare än nuvarande NC-generation (nya generationen benämns för övrigt ND). Förutom lägre vikt ska köregenskaperna vässas ytterligare med hjälp av bland annat lägre tyngdpunkt samt optimal viktfördelning. Drivningen ska, precis som i dag, ske via bakhjulen.

Nedan ser vi en illustration framtagen av theophiluschin.com som visar hur nya MX-5 skulle kunna se ut.