Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mercedes A-klass visar fronten – har premiär 2 februari

Mercedes nya minsting börjar ta form. Nu har den tyska biltillverkaren släppt en bild som för första gången visar utsidan. Samtidigt avslöjar de premiärdatumet.

Nya Mercedes A-klass har varit i ropet under ett par års tid. Först började modellen dyka upp i maskeradkläder på Nürburgring, i Spanien och i norra Sverige, och på senare tid har Mercedes skickat ut små portioner med fakta om bilen, inte sällan i kombination av bilder. Dessa har visat upp bilens interiör och nyligen presenterades det, enligt Mercedes, banbrytande infotainmentsystemet MBUX.

Nu är premiären så pass nära att Mercedes börjat lätta på trycket än mer, genom att släppa första exteriörbilden. Vi får se nosen på nya A-klass. Den dunkla bilden, som vi har ”ljusat upp” nedan utan att egentligen avslöja speciellt många fler detaljer, visar en front som påminner väldigt mycket om den som nya CLS bjuder på. Strålkastarna är nästan identiska men mjukare i bakkant, och grillen har i princip samma utformning. Nedre stötfångarpartiet får oss att tänka på AMG. Sannolikt är det inte en basversion vi ser utan en bil med någon form av AMG-paket.

Mercedes har sagt att de i framtiden ska satsa hårdare på de mindre modellerna än tidigare, bland annat genom att göra dem roligare att ratta, skapa en högre grad av komfort och trycka in mer ”storbilsteknik” i bilarna, exempelvis ovan nämnda MBUX.

Nya A-klass kommer även i sedanutförande. Dagens A-klass finns som ”fyrdörrarscoupén” CLA, men arvtagaren verkar bli ”mer sedan” än den.

Nya A-klass får väldigt många motoralternativ. Totalt sju bensin- och fem dieselmotorer, alla dock inte tillgängliga på samtliga marknader. Laddhybridversioner och elektriska varianter blir det också.

Den 2 februari får vi veta mer, Mercedes säger nämligen att det är premiärdatumet för nya A-klass.