Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mycket nytt bjuder nya Mercedes-AMG SL på, bland annat plats för fler åkande, fler drivande hjul och bakhjul som vrids.
Mycket nytt bjuder nya Mercedes-AMG SL på, bland annat plats för fler åkande, fler drivande hjul och bakhjul som vrids.
Mycket nytt bjuder nya Mercedes-AMG SL på, bland annat plats för fler åkande, fler drivande hjul och bakhjul som vrids.
Mycket nytt bjuder nya Mercedes-AMG SL på, bland annat plats för fler åkande, fler drivande hjul och bakhjul som vrids. Foto: Mercedes-Benz AG

Nya Mercedes-AMG SL officiell

Ännu en ikon i ny tappning, denna gång är det Mercedes SL som genomgår generationsväxling och då passar på att bli en renodlad AMG-modell.

Den andra ikon som vi syftar på i ingressen är förstås gårdagens premiär av nya Range Rover. Mercedes SL har dock inget gemensamt med den brittiska bilen, den är dessutom betydligt äldre. SL kom för första gången redan 1954, du vet den där med måsvingedörrar (fanns även som roadster), så modellen fyller om knappt tre år imponerande 70 år.

Nya Mercedes SL har genomgått ett litet namnbyte. Mercedes prestandaavdelning AMG har helt och hållet tagit över modellen som därmed heter Mercedes-AMG SL. Internbeteckningen är R232 (nästan R2D2) och ersätter alltså föregångaren R231 som kom för snart tio år sedan.

Första SL-generationen kom 1954. Den kallas internt W198 och är i dag en av bilvärldens absolut största ikoner.

Den största nyheten hos nya SL är förstås utökandet av sittplatser. Fyra får plats i bilen i och med 2+2-konfigurationen som det ryktades om på förhand, en layout som vi faktiskt skrev att vi tror på först när vi får se den. Och nu har vi fått se att ryktet var sant.
En annan stor nyhet är förstås taket. Borta är de två föregående generationernas fällbara plåttak som gjorde SL till att vara både coupé och roadster – i en och samma bil. På plats över kupéutrymmet finns nu en tygsufflett, precis som på den gamla, goda tiden.

470,5 centimeter lång gör nya SL 7,4 centimeter längre än föregående generation. Foto: Mercedes-Benz AG

Tygsuffletten sänker vikten, i jämförelse med ett fällbart plåttak, med 21 kilo. Dessutom bidrar taket till att ge bilen en lägre tyngdpunkt vilket alltid är något biltillverkarna strävar efter, inte minst när det kommer till sportiga bilar likt SL.
Suffletten är sammansatt i tre lager och innehåller en akustikmatta på 450 gram per kvadratmeter som ska se till att det är så tyst som möjligt i kupén när taket är uppfällt.
På tal om uppfällt tak... 15 sekunder tar operationen att gå från taklös till takförsedd. Åt andra hållet tar det också 15 sekunder. Taket kan fällas upp och ned i hastigheter på upp till 60 km/h.

https://youtu.be/Og_PHanXQHU?t=55

Som vi har berättat tidigare byggs nya SL på en nyutvecklad plattform kallad Modular Sports Architecture (MSA) som är framtagen för att inom kort även husera kommande generation Mercedes-AMG GT.
MSA-plattan står för låg vikt, i och med hög utsträckning av lättviktsmaterial, samt förberedelse för kommande elektrifierade modeller. I dag presenteras inga SL-versioner med elektrisk assistans, men det har tidigare bekräftats att SL ska bli laddhybrid. Nyligen blev Mercedes-AMG GT just laddhybrid, då med tilläggsnamnet E Performance.

Plats för fyra, om än trångt för de två i bakre stolarna. Foto: Mercedes-Benz AG

Två motorer är vad nya SL presenteras med i dag. Båda två är bensindrivna och har åtta cylindrar i V-formation under huven. V8-motorn känns igen från andra AMG-modeller, det är den på 4,0 liter som med twinturbo-teknik skräms upp i relativt höga effektsiffror.

Instegsalternativet heter Mercedes-AMG SL 55 4Matic+ och är, som beteckningen avslöjar, fyrhjulsdriven. I detta utförande plockas 476 hästkrafter och 700 newtonmeter ut vilket, när den nioväxlade AMG Speedshift-dubbelkopplingslådan får arbeta optimalt, räcker till att 100 km/h, från stillastående, nås på 3,9 sekunder. Toppfarten är 295 km/h.

V8 för hela slanten. 585 hk i SL 63 4Matic+ (röd bil på bilderna) och 476 hk i SL 63 4Matic+ (grå bil på bilderna) Foto: Mercedes-Benz AG

Toppalternativet heter, som så många gånger förr, Mercedes-AMG SL 63 4Matic+ och bjuder på 585 hästkrafter samt 800 newtonmeter. 0-100 km/h går på 3,6 sekunder och toppfarten ligger på 315 km/h.
Tjänstevikten är 1 970 kilo för 63-varianten och 1 950 kilo för 55-varianten. Förbrukningen anges, för båda, inom spannet 1,18 till 1,27 liter per mil vid blandad körning. Som mest är utsläppet av koldioxid 288 gram vilket i Sverige innebär fordonsskatt på 25 496 kronor per år under bilens tre första år.

Förutom fyrhjulsdrift, vilket är första gången någonsin för modellen, är SL standardutrustad med aktiv bakhjulsstyrning, precis som exempelvis nya S-klass. I upp till 100 km/h styr bakhjulen i framhjulens motsatta riktning, över nämnda hastighet styr bakhjulen åt samma håll.

Ungefär som det ser ut i de flesta nya Mercedes-bilar i dag. Foto: Mercedes-Benz AG

Sex olika körlägen finns till Mercedes-AMG SL varav det som benämns ”Race” är standard på SL 63 4Matic+-versionen. För att få Race-läget till ”55:an” måste AMG Dynamic Plus-paketet kryssas för i tillvalslistan vid beställning av bil.

Interiören bjuder på något helt annat än vad vi är vana vid från tidigare SL-generationer, detta tack vare tillkomsten av Mercedes infotainmentsystem MBUX som numera bjuder på en stor skärm placerad i ”stående format” på mittkonsolen. Samma utförande ser vi i redan nämnda S-klass samt i helt nya C-klass som vi nyligen provkörde.

Mercedes nämner inga lanseringsdatum och bjuder inte heller på några prisuppgifter. Vi räknar med att nya SL rullar ut på vägarna under 2022, sannolikt lagom till sommaren, och att priset börjar i trakterna runt 1,1 miljoner kronor.