Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes C-klass (E 63 AMG)Mercedes C-klass (E 63 AMG)Mercedes C-klass (E 63 AMG)
Mercedes C-klass (E 63 AMG)

Nya Mercedes C 63 AMG får ”liten” V8 på 480 hästkrafter

I december förra året avtäcktes nya Mercedes C-klass. Nu går alla och väntar på kombin och – så klart – nya C 63 AMG. Nu vet vi vad det blir för maskin som ersätter 6,2-liters AMG-V8:an.

Nya BMW M3 Sedan och M3 Coupé tappade två cylindrar vid generationsbytet. Numera är det sex cylindrar som gäller från München. I Ingolstadt kör Audi sedan 2012 vidare med sin sug-V8 i RS4 Avant, åtminstone den här generationen ut. Mercedes kommer att göra som Audi, det vill säga köra vidare på åtta cylindrar. Men det blir inte den 6,2 liter stora sug-V8 som vi är vana vid från tidigare AMG-modeller med siffran 63 på bakluckan, den har Mercedes fasat ut under senare år.

I stället blir det, enligt brittiska Autocar, en nyutvecklad V8 med slagvolym på 4,0 liter. Den paketeras med dubbelturbo och får en effektsiffra på runt 480 hästkrafter. Det kan jämföras med 450 hästkrafter i Audi RS4 Avant och 431 hästkrafter i BMW M3 Sedan och M4 Coupé.

 Den nya motorn sägs spela en avgörande roll för AMG:s framtida motorstrategi genom att dela konstruktion med AMG:s 2,0-liters turbomatade radfyra, M 133, som finns i Mercedes A 45 AMG, CLA 45 AMG och GLA 45 AMG. Cylinderdiameter och cylinderväggtjockleken mellan de båda motorerna är identiska.

Effektuttaget är inte ett gigantiskt hopp från de 457 hästkrafter som förra C 63 AMG hade (som även fanns med 507 hästkrafter i Edition 507 och 517 hästkrafter i C 63 AMG Coupé Black Series). Men då nya C 63 AMG väntas bli lättare än föregångaren, så som nya M3 är gentemot gamla, lär prestandan ändå bli vassare. Dessutom sägs vridmomentet överstiga de 600 newtonmeter som föregångaren hade.

Du som hoppas på en fyrhjulsdriven C 63 AMG får tyvärr sluta hoppas. AMG har nyligen börjat med fyrhjulsdrift i form av E 63 AMG 4Matic och A 45 AMG, men i nya C 63 AMG blir det endast bakhjulsdrift. Det är i alla fall var Autocar erfar.

Nya Mercedes C 63 AMG visas upp inför världens ögon för första gången på bilsalongen i Los Angeles i november. Då är det sedanversionen som kan beskådas. Därefter kommer kombin, coupén – och cabrioleten!