Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mercedes C 63 AMG och C 63 AMG S avslöjade!

Inte förrän i morgon ska vi få ta del av godbiten Mercedes C 63 AMG och den vassare S-versionen. Men som så ofta, saker och ting i bilvärlden har svårt att hållas hemliga. Så även AMG-versionen av W205.

I morgon smäller det till i Stuttgart. För i morgon är dagen då Mercedes visar upp sin nya utmanare till BMW M3 Sedan (431 hk) och Audi RS4 Avant (450 hk). Men... tack vare Internet får vi tjuvkika redan i dag.

De läckta bilderna, du ser dem alla i galleriet nedan, ska ha kommits över via ett misstag hos Mercedes. De ska ha ”råkat” publiceras på en av deras sajter för en stund. Någon var lyckligtvis snabb nog att plocka dem och tillhörande information.

När nya C-klass nu blir AMG-behandlad är det utan den gamla trotjänaren till motor, det vill säga den på 6,2 liter som i standardutförandet gav 457 hästkrafter. I stället är det, precis som vi skrev för drygt ett halvår sedan, den mindre biturbo-V8:an på 4,0 liter som tar plats. Med andra ord samma maskin som finns i nyligen presenterade Mercedes-AMG GT. Dock med vissa skillnader.

Nya C 63 AMG har 476 hästkrafter i stället för Mercedes-AMG GT:s 462. Dessutom plockas det ut 650 newtonmeter i stället för 600. Via en sjustegad AMG Speedshift-låda och bakhjulen avverkas 0-100 km/h på 4,2 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Men det är inte allt i motorväg. Precis som hos Mercedes-AMG GT finns det en vassare S-version även av nya C 63 AMG.

C 63 AMG S har precis som AMG GT S samma V8-maskin som sitt effektsvagare syskon men här plockas det ut 510 hästkrafter och 700 newtonmeter. Effekten är densamma som hos AMG GT S men vridet är 50 upp.

Mercedes C 63 AMG S gör enligt läckan i dag 0-100 km/h på 4,1 sekunder, det vill säga bara 0,1 sekund snabbare än vanliga C 63 AMG. Toppfarten är även på S-versionen begränsad till 250 km/h.

Förhandsuppgifterna berättar ingenting om en fyrhjulsdriven modellversion likt E 63 AMG S 4Matic, inte heller om en kombiversion som kan ta sig an Audis variant som enbart erbjuds i just kombierbjudande.

Oavsett var så vinner Mercedes än en gång effektracet. Men, som många kloka känner till, effekt är inte allt. Återstår att i framtida test och provkörningen se vilken som är vassast.