Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Mercedes C-klass 2015 W205
Nya Mercedes C-klass 2015 W205
Nya Mercedes C-klass 2015 W205
Nya Mercedes C-klass 2015 W205 Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Nya Mercedes C-klass officiell – fakta, bilder och film

Efter en hel drös spionbilder och läckor är nu nya Mercedes C-klass officiell. Den tyska biltillverkaren kallar bilen för klassens nya riktmärke tack vare sänkt vikt, nya motorer och kombinationen av sport och komfort.

Mercedes 190 avlöstes 1993 när C-klass generation W202 introducerades. Därefter har generation W203 kommit och gått och nu är det dags för W204 att lämna in för att låta helt nya C-klass generation W205 ta över i försäljningshallarna, en generation som Mercedes presenterar i dag, månaden innan den officiella avtäckningen på bilsalongen i Detroit nästa år.

Nya Mercedes C-klass är, trots sitt kompakta utseende med korta överhäng fram och bak, större än sin föregångare och det är främst baksätespassagerarna som kan åtnjuta det extra interiöra utrymmet som några extra centimeter innebär. Därmed går Mercedes samma väg som BMW som även de satsade på baksäteskomforten när de lanserade nya 3-serie.

 Hjulbasen har ökat med åtta centimeter till totalt 284 centimeter. På längden är nya C-klass 9,5 centimeter längre, totalt 468,6 centimeter, och på bredden fyra centimeter extra, totalt 181 centimeter.

 Bagageutrymmet har även det vuxit, dock inte med några häpnadsväckande siffror. Från 475 till 480 liter.

Trots att C-klass har blivit större är den lättare än föregångaren. Omkring 100 kilo har man kunnat spara in, mycket tack vare karossen som med aluminiumkomponenter är 70 kilo lättare än motsvarande kaross i stål. Aluminium har använts flitigt på många andra håll i bilens konstruktionen, inte minst vad gäller chassit. I utgående C-klass stod aluminium för under tio procent av materialen, i nya C-klass är andelen aluminium uppe i nästan 50 procent. Enligt Mercedes leder nya C-klass lättviktsmatchen i segmentet.

 Den lägre vikten, tillsammans med optimerad aerodynamik (som lägs 0,24 i Cd-värde), sägs kapa förbrukningssiffrorna med upp till 20 procent samtidigt som tyngdpunkten blivit lägre, något som enligt Mercedes ger bilen en tydligt sportigare och spänstigare körkaraktär.

 Lägre vikt behöver inte vara synonymt med sämre krocksäkerhet. Tyskarna från Stuttgart berättar att karossen är designad för exemplarisk krocksäkerhet och att nya C-klass möter alla nuvarande krocksäkerhetsnormer samt Mercedes nya, hårdare interna säkerhetskrav. Återstår att se om Mercedes lärt sig läxan som amerikanska IIHS gav dem för ett år sedan där frontalkrock med endast 25 procents överlappning gav bland annat C-klass lägsta möjliga betyg medan Volvo S60 var en av endast två bilar som avgick med flaggan i topp.

Motorerna i nya Mercedes C-klass är till en början tre till antalet. Alla möter de hårdare avgasnormerna Euro 6 som träder i kraft under hösten nästa år. Som tidigare nämnt bjuder de på upp till 20 procent lägre förbrukning.

 Dieselalternativet är en maskin på 2,2 liter, 170 hästkrafter och 400 newtonmeter vid namn C 220 BlueTec. Den tillåter C-klass att sprinta 0-100 km/h på 8,1 sekunder samtidigt som förbrukningen uppges till 0,40 liter per mil och utsläppen till 103 gram koldioxid per kilometer. En BlueEfficiency-version av denna dieselmaskin lanseras senare.

 Bensinalternativen heter C 180 och C 200. Den med lägre sifferbeteckning utgörs av en 1,6-litersmaskin på 156 hästkrafter och 250 newtonmeter, den andra av en 2,0-litersmaskin på 184 hästkrafter och 300 newtonmeter. 8,2 respektive 7,5 sekunder lyder 0-100-tiderna. C 180 nöjer sig med 0,50 liter per mil vid blandad körning, C 200 med 0,53 liter per mil. Siffrorna motsvarar 116 respektive 123 gram koldioxid per kilometer.

 En tid efter lanseringen presenteras fler motoralternativ. Bland annat en 1,6-liters dieselspis som ger 115 eller 136 hästkrafter samt 280 eller 320 newtonmeter beroende på version. Denna dieselmotor sägs bjuda på de lägsta utsläppen i klassen.

 2,2-litersdieseln kommer så småningom också att erbjudas i varianter med 115 och 204 hästkrafter, utöver 170-hästarversionen som finns från lanseringsstart.

 När alla fyrcylindriga bensinmotorer är lanserade sträcker de sig från 115 till 238 hästkrafter. En extra snål C 180 Eco Edition är inkluderad bland dem.

 En sexcylindrig bensinare på 333 hästkrafter kommer också, likaså en hybridversion kallad C 300 BlueTec Hybrid där en fyrcylindrig dieselmotor på 204 hästkrafter samsas med en kompakt elmotor på 27 hästkrafter som medger en förbrukning på 0,39 liter per mil. En laddhybridversion kommer ytterligare något senare.

 Mercedes nämner ingenting om en ny C 63 AMG som väntas få en helt ny dubbelturbomatad V8 på 4,0 liter, inte heller någonting om de raka bensinsexor som vi har fått rapporter om ska hitta ned i nya C-klass i samband med ansiktslyftet 2017.

 Två nya manuella sexväxlade lådor finns som alternativ till de fyrcylindriga motorerna, 7G-tronic Plus-automatlådan finns som tillval till vissa motorer, och är standard till andra. Denna låda har genomgått förbättringar för mjukare växlingar och mindre energikrävande kraftöverföring.

Bakhjulsdrift är standard men 4Matic-fyrhjulsdrift kommer att finnas tillgängligt till vissa modellversioner.

Mercedes säger sig ha satsat stort på komfort och sportighet med nyutvecklad hjulupphängning både fram och bak. Den helt nya fjädringen och stötdämpningen ska göra C-klass till en rolig bil att köra med extra hög kursstabilitet.

 Nya Mercedes C-klass kan dessutom utrustad med luftfjädring, Airmatic, och blir därmed – enligt Mercedes – första bil i klassen med tekniken.

Mercedes rekommenderar normalt endast märkets egna bilbarnstolar för montering i Mercedes bilar. Nya C-klass kan utrustas med automatisk ”bilbarnstolsavkännare” i passagerarstolen fram, där en viktsensor känner av om en bilbarnstol är monterad eller inte. Krockkudden inaktiveras automatiskt om en bilbarnstol känns av och återaktiveras när bilbarnstolen plockas ut. Detta nya system tillåter användning av vilken bilbarnstol som helst, oavsett märke.

Nya C-klass väntas komma till bilhandlarna i början av sommaren 2014. Några svenska priser finns inte i dagsläget, men räkna med små justeringar uppåt jämfört med i dag. I Tyskland börjar priserna på 33558 euro, motsvarande 302860 kronor, för C 180.

Kombiversionen av nya C-klass visas med största sannolikhet upp på bilsalongen i Genève i mars nästa år. Men vi vet redan hur den ser ut!

Du som vill fördjupa dig i nya Mercedes C-klass kan med fördel ladda ned Mercedes pressmeddelande på engelska här.

FILM: Mercedes C-klass 2015 (W205)

https://youtu.be/7RlDFBMrcMM?width=565&height=347https://youtu.be/Lxdfg0drTcw?width=565&height=347