Nya Mercedes E-klass Cabriolet officiell

Tidigare har vi blivit presenterade Mercedes E-klass Sedan, Kombi, Coupé och All-Terrain. En cabriolet var allt som saknades i serien av E-klassmodeller. Nu är den här och gör E-klass komplett.

E-klass Cabriolet positionerar sig, precis som tidigare, mellan det aningen sportigare småsyskonet C-klass Cabriolet och det lyxigare storasyskonet S-klass Cabriolet. Och precis som övriga E-klassmodeller så har cabben naturligtvis också vuxit en aning jämfört med tidigare generation. Mer exakt 12,3 centimeter på längden och 7,4 centimeter på bredden. Detta, tillsammans med en 11,3 centimeter längre hjulbas, gör att passagerarna i baksätet får 10,2 extra centimeter att sträcka ut benen på.

Precis som tidigare finns E-klass tillgänglig med Aircap – för en dragfri åktur, och Airscarf – för en varmare nacke. I övrigt kan utrustningslistan göras nästan oändligt lång, då alla finesser från E-klass Sedan och Coupé även ska finnas tillgängliga för cabben. E-klass, liksom sina andra modellsyskon, behåller suffletten i tyg. Inget plåttak här alltså.

Och suffletten – den är tillgänglig i mörkbrunt, mörkblått, mörkrött och svart. När solen tittar fram bland molnen så tar det 20 sekunder för E-klass att trolla bort suffletten. När molnen åter hopar sig gäller samma siffra för uppfällning. Taket kan hanteras i hastigheter upp till 50 km/h. Med taket uppfällt rymmer skuffen 385 liter, respektive 310 liter i nedfällt läge.

Vad som däremot inte har funnits tidigare hos E-klass Cabriolet är fyrhjulsdrift. Men det blir det ändring på nu. För första gången ges E-klassens cab-köpare nu möjlighet att välja till 4Matic.

Vilka motoralternativ som blir tillgängliga i E-klass Cabriolet från start har Mercedes ännu inte avslöjat, men räkna med liknande utbud som till övriga E-klass, vilket åtminstone innebär flera varianter av bensin- och dieselfyror samt sexor. Standard till alla motoralternativ blir den 9-stegade automatlådan 9G-Tronic.

Fjädringen ska är enligt Mercedes vara tydligt komfortinriktad, trots att chassit som standard är sänkt med 15 millimeter jämfört med E-klass Sedan.

E-klass Cabriolet har publik premiär nästa vecka på bilsalongen i Genève och de första leveranserna kan vi räkna med i andra halvan av 2017.