Foto: Daimler AG

Nya Mercedes E-klass Kombi officiell – fakta, bilder och film

Nästan ett halvår senare än sedanen, men nu är den här – kombiversionen av senaste generationens Mercedes E-klass. Bagageutrymmet? Det har blivit mindre än i föregående generation, men det är smartare paketerat.

Nu är den officiell – en av Volvo V90:s absolut tuffaste konkurrenter. Inte minst då sedanversionen av nya Mercedes E-klass redan har visat framfötterna och imponerat vid de första körningarna. Sedanversionen i all ära, men det är kombiversionen av E-klass generation W213 som många går och väntar på, inte minst här hemma i kombilandet Sverige. Är den lika rymlig som sin föregångare, en bil som ju slog samtliga konkurrenter på fingrarna, även rymliga Skoda Superb Combi? Nja, inte riktigt, åtminstone inte sett till vad som ryms bakom andra sätesraden.

670 liter ryms när baksätesryggen är uppfälld. Det är 25 liter färre än i förra generationens E-klass. Men nya E-klass Kombi har ett ess i rockärmen, baksätesryggen går nämligen – som standard – att luta framåt för mer volym längst bak. När lutningen på denna ändras cirka tio grader ryms 30 extra liter och plötsligt ryms 700 liter jämnt, det vill säga fem liter mer än hos föregångaren. Smart, men förmodligen blir långfärdskomforten i baksätet en aning lidande.

Volymsiffrorna kan jämföras med exempelvis Volvo V90 och BMW 5-serie Touring som både rymmer 560 liter samt Audi A6 Avant som får plats med 565 liter. Volkswagen Passat Sportscombi och Skoda Superb Combi rymmer 650 respektive 660 liter.

Baksätesryggen fälls enligt 40/20/40-principen, något som känns som självklart i en kombibil av i dag. Det underlättar lastning av längre föremål om man samtidigt vill behålla en eller två sittplatser i baksätet. Mercedes har tänkt rätt på detta punkt, det har inte Volvo. I V90 kan baksätesryggen endast fällas enligt 60/40-principen, någon 40/20/40-konfigurationen finns inte en som tillval.

När baksätesryggen i nya E-klass Kombi har fällts ryms 1 820 liter. Det är en riktigt bra siffra, men den står sig slätt mot siffran som föregångaren bjöd på. E-klass Kombi generation W212 rymde hela 1 950 liter, så nykomlingen är helt enkelt 130 liter tajtare.

1 820 liter står sig ändå bra jämfört med merparten av konkurrenterna, men får se sig omsprungen av en. Volvo V90 med sina 1 526 liter rymmer nästan 300 liter mindre än E-klass Kombi. BMW 5-serie Touring stoltserar med 1 670 liter och Audi A6 Avant med 1 680 liter. Volkswagen Passat Sportscombi når inte heller den upp till nya E-klass Kombi, Volkswagens storkombi rymmer med nedfällt baksäte 1 780 liter. Däremot har Mercedes nya kombi inte en suck i jämförelsen med Skoda Superb Combi som rymmer nästan två kubikmeter – 1 950 liter. Tjecken rymmer alltså lika mycket som gamla E-klass Kombi.

Nya E-klass kommer att erbjudas med extrautrustningstillvalet en tredje sätesrad. Denna nedfällbara konstruktion är ämnad för barn och vi misstänker att det är baklängesåkning som gäller, något annat vore smått otroligt. Nya generationen E-klass är alltså sjusitsig, för den som vill.

Nog om bagageutrymme nu. Över till motorerna, men först skjuter vi in en extra siffra som kan vara av intresse för en hel del av er som läser denna text. Dragvikten tänkte vi på, upp till 2 100 kilo får nya E-klass dra.

Motorerna var det ja... de är sju till antalet varav tre stycken är dieselmotorer. Minst på dieselsidan är E 200 d med en tvålitersfyra på 150 hästkrafter och 360 newtonmeter. Den förbrukar 0,42 liter per mil vid blandad körning och släpper ut 109 gram koldioxid per kilometer. Några accelerations- och toppfartssiffror finns ännu inte för denna modellversion.

E 220 d heter nästa dieselmaskin som i grunden är samma motor som E 200 d men med 194 hästkrafter och 400 newtonmeter. Trots mer kraft uppges den förbruka och släppa ut lika mycket/lite som sin lillebror, det vill säga 0,42 liter per mil och 109 gram per kilometer. 0-100 km/h går på 7,7 sekunder och toppfarten ligger på 235 km/h.

Största dieselalternativet heter E 350 d och består av en tre liter stor V6-spis med 258 hästkrafter och 620 newtonmeter. 0,54 liter per mil och 140 gram per kilometer anger Mercedes enligt EU-körcykeln. Denna maskin, i kombination med 9G Tronic-automatlådan, skickar iväg E-klass Kombi från noll till 100 km/h på 6,2 sekunder medan toppfarten är 250 km/h.

Helt ny interiör, som vi naturligtvis känner igen från nya E-klass i sedanutförande.

Bensinalternativen är fyra till antalet. Instegsversionen heter E 200 och har en tvåliters radfyra på 184 hästkrafter och 300 newtonmeter. Förbrukningen ligger på 0,62 liter per mil och utsläppen på 138 gram per kilometer. 0-100 km/h går på 8,1 sekunder och toppfarten är 231 km/h.

Ett pinnhål upp hittar vi E 250 som betyder samma motor som i E 200 men med 211 hästkrafter och 350 newtonmeter. Förbrukningen (0,62 l/mil) och utsläppen (138 g/km) är desamma, däremot är den snabbare med 0-100 km/h på 7,2 sekunder och toppfart på 243 km/h.

Ytterligare ett steg upp finner vi E 400 4Matic som, precis som modellbeteckningen avslöjar, kommer med drivning på alla fyra hjul. Motorn består av sex cylindrar som formar ett V och med en cylindervolym på 3,5 liter. Med 333 hästkrafter och 480 newtonmeter sticker kärran iväg från noll till 100 km/h på en ännu okänd tid. Toppfarten är 250 km/h. Förbrukningen anges till 0,79 liter per mil och utsläppen till 180 gram per kilometer.

Inte riktigt lika rymlig som sin föregångare, men ändå större än sina mest naturliga konkurrenter.

Det fjärde bensinalternativet heter Mercedes-AMG E 43 4Matic och är ingen äkta AMG-prestandaversion utan en så kallad AMG Performance-version (hette tidigare AMG Sport), ungefär så som BMW kallar sina icke renodlade M-bilar för M Performance.

E 43 4Matic har fyra hjul som alla sätter fart tack vare kraften från en treliters-V6:a på 401 hästkrafter och 520 newtonmeter. Med andra ord stämde förhandsuppgifterna vi kom över i januari. 0,84 liter per mil och 192 gram per kilometer säger EU-körcykeln. 0-100 km/h går på raska 4,7 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.

En äkta AMG-modell kommer lite senare, då blir det fler hästkrafter och sannolikt också en 0-100-tid under fyra sekunder. Vi minns gamla E-klass Kombi som i vassaste AMG-utförandet gjorde 0-100 km/h på (super)sportbilssnabba 3,7 sekunder.

Nya Mercedes E-klass Kombi kommer, precis som sitt sedansyskon, paketerad med en massa intressanta och nyttiga finesser, exempelvis förarstödsystem som kollisionsvarnare, autobroms och trötthetsvarnare. Mest spännande av finesserna är Drive Pilot som är ett halvsteg mot autonomi, det vill säga självkörande bilar. Systemet kan hålla konstant avstånd till framförvarande bilar samt även följa andra bilar genom att automatiskt bromsa och accelerera utan förarens ingrepp. Tillsammans med Steering Pilot behöver föraren inte ens vrida på ratten, så länge det inte svänger allt för kraftigt. Drive Pilot fungerar i hastigheter upp till 210 km/h. Mer om säkerhetssystemen kan du läsa här

.Mot slutet av sommaren öppnar Mercedes orderböckerna och de första exemplaren av nya E-klass Kombi levereras till kund mot slutet av året.

https://youtu.be/N0QyLh5uWzo

Gilla på Facebook för fler videoklipp!