Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mercedes GLA har digital världspremiär 11 december

För första gången ska Mercedes genomföra en helt digital världspremiär utan en fysisk bil närvarande framför en publik. Det är nya GLA som ska presenteras i form av ettor och nollor. Platsen är Internet, datumet är den 11 december.

För några år sedan presenterades nya bilar allt som oftast på någon av de stora bilsalongerna i världen. På senare tid har det blivit allt mer populärt att presentera bilarna under egna evenemang. Mer kostnadseffektivt och framför allt mer strålkastarljus från omvärlden riktat mot bilen som presenteras. Framtiden är runt hörnet (det är den förvisso alltid) och nya presentationsformer är på väg att ta vid.

När Mercedes den 11 december ska presentera nya GLA gör de det helt digitalt – för första gången i företagets historia. På plats vid avtäckningen kommer Ola Källenius, Daimlers och Mercedes vd, samt Gorden Wagener, designchef för Daimler-gruppen, att vara. Publiken får bänka sig framför dator- och mobilskärmar.

Ovanlig miljö att ta ut en ny bil i.

I pressmeddelandet skriver Mercedes att augmented reality (AR, det vill säga så kallad förstärkt verklighet) inte bara spelar en roll i nya GLA utan även i själva presentationen. Vi kan alltså förvänta oss en något annorlunda världspremiär än en traditionell digital.

Om själva modellen skriver Mercedes att den blir mer än tio centimeter högre än föregångaren. Nya GLA blir med andra ord mer suv än tidigare. Vidare skriver de att sittpositionen blir högre och att benutrymmena i både fram- och baksäte blir betydligt bättre än i företrädaren. Detta tros att nya generationen är en och en halv centimeter kortare.