Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100614-mercedes r-klass
100614-mercedes r-klass
100614-mercedes r-klass
100614-mercedes r-klass

Nya Mercedes R-klass

Nya Mercedes R-klass har redan presenterats kort, men det är först nu som premiumbiltillverkaren från Stuttgart ger oss all information och mängder med bilder på den rymliga lyxmodellen.

Mercedes R-klass kanske inte är den vanligaste bilen på våra vägar. Stor, lyxig, dyr och framför allt ett annorlunda utseende har gjort att den inte har gått hem hos den stora massan. Mercedes tänker försöka ändra på detta genom att årsmodell 2011 av modellen ges ett nytt utseende via en ansiktslyftning samt ett par uppdaterade motoralternativ.

På utsidan ser vi en ny nos som bättre stämmer överens med övriga modeller från Mercedes. Den stora grillen känns ganska mycket GL och ger R-klass lite suvkänsla. Strålkastarna, som på utgående modell ser ut som ledsna hundögon, ser betydligt piggare ut. Frontspoilern har också genomgått en förvandling och helhetsintrycket framifrån sett är mer kraftfullt och modernt. Baktill är förändringarna mer försiktiga, men bakljusen har fått ny layout samtidigt som stötfångaren masserats om och ger baken ett mjukare intryck.

På motorsidan ser det ut som tidigare med tre dieselalternativ och tre bensinalternativ. Två av dieselmotorerna har uppdaterats för mer kraft och snålare gång. R 350 CDI 4Matic levererar numera 265 hästkrafter i stället för 224 som tidigare. Vridmomentet har samtidigt ökat från 510 till massiva 620 newtonmeter. Förbrukningen har sänkts med några centiliter till 0,85 liter per mil vid blandad körning.

Dieseln R 350 BlueTec 4Matic lämnar fortfarande 211 hästkrafter och 540 newtonmeter, men förbrukningen har kapats med tre centiliter till 0,84 liter per mil vid blandad körning. Tack vare BlueTec-tekniken hävdar Mercedes att motorn är en av de renaste dieselmotorerna i världen.

Ta en titt på alla bilder nedan för att få en glimt av hur nya R-klass ser ut.

Läs mer

Test och provkörningar