Nya Mercedes SL 63 AMG 2012

Nya Mercedes SL 63 AMG officiell

I samband med ett bantest av sin Formel 1-racer W03på Circuit de Catalunya utanför Barcelona passade Mercedes på att lansera värstingmodellen av Mercedes SL –63 AMG.

Någon riktig världspremiär rör det sig inte om, den tänker Mercedes förlägga till bilsalongen i Genève i mars. Men när Michael Schumacher och Nico Rosberg plockade av täcket till Mercedes F1-racer W03 på Circuit de Catalunya strax utanför Barcelona passade man på att visa en helt omaskerad SL 63 AMG. 

 Jämfört med förra generationen SL har den nya bilen tappat 125 kilo, men det betyder inte att den stora glidaren har blivit någon lättviktare. I stället väger den in på modiga 1 845 kilo. 

 Tack vare den 12 hästkrafter starkare V8-motorn med dubbelturbo får nya SL skjuts upp till 100 kilometer i timmen på 4,3 sekunder, förutsatt att man inte varit ivrig och klickat friskt i tillvalslistan. Där står det nämligen AMG Performance pack i en av rutorna, och väljer man till det hoppar effekten upp från 538 till 564 hästkrafter. Tiden till 100 sjunker i samma veva ner till 4,2 sekunder. Då smiter SL även runt kurvorna lite snabbare tack vare AMG:s sportfjädring och självjusterande fjädringen Active Body Control, ABC.

 Trots den höjda effekten har koldioxidutsläppen sjunkit från 328 gram koldioxid per kilometer till 231 gram. Hemligheten stavas downsizing, den 6,3 liter stora sugmotor-V8:an har krympt ner till 5,5 liter vilket Mercedes menar sparar 30 procent bränsle.

 Utifrån sett märks de vanliga tecknen på att det är en AMG, med fyrdubbla avgaspipor bak, en bakvinge och diffuser. Fram går en djupare spoiler än vad som kommer med de mindre motormässigt bemedlade modellerna. På framskärmarna finner man emblem med texten ”Bi-Turbo”. 

 Mer information kommer när Mercedes lanserar bilen på bilsalongen i Genève den 6 mars.

https://youtu.be/Gzu-j8Elj4U?width=575&height=353