101101-mercedes-slk-spion Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Nya Mercedes SLK – officiella spionbilder

Mercedes SLK börjar bli trött i benen. Den har hängt med ända sedan 2004. Tur då att en ny, pigg och fräsch SLK väntar runt hörnet. Nu bjuder Mercedes på en officiell smygtitt på färskingen.

Det börjar dra ihop sig. Nya Mercedes SLK väntas göra debut redan på Genèvesalongen i mars. Men vi har fått vänta länge, SLK har sett i stort sett likadan ut ända sedan 2004 då nuvarande generation lanserades. 2008 uppdaterades modellen med ett ansiktslyft men det är först nu SLK-spekulanterna verkligen har något att se fram emot. Nästa år kommer en helt ny generation SLK med ett mer avancerat fällbart plåttak än någonsin tidigare.

Nya SLK har förekommit på en mängd spionbilder men nu har Mercedes tagit över initiativet och släpper en serie bilder tagna under tester i Death Valley mellan Kalifornien och Nevada i USA. Det kommer inte som någon större överraskning att Mercedes har maskerat bilen noga och väl, någon föraning om hur nya SLK ser ut får vi därmed inte. Mercedes syfte med bilderna är i stället att berätta mer om tekniken som de så fint kallar Magic Sky Control. Magic Sky Control är enkelt uttryckt ett glastak som kan släppa igenom olika mängder ljus. Lite mer avancerat uttryckt är det ett elektrokromt tak som kontrolleras med en knapp på instrumentpanelen. Glaset är uppbyggt av partiklar som i normalfall är utspridda helt ostrukturerat och endast släpper igenom en liten mängd ljus. När en elektrisk impuls tillsätts reagerar partiklarna och radar upp sig så att glaset blir helt genomskinligt.

För att hårdtesta funktionen begav sig Mercedes till Death Valley där temperaturen kan stiga upp till 50 grader på somrarna. Glastaket är inte bara konstruerat för att justera ljusinsläppet utan även för att balansera värmen i kupén. Enligt Mercedes ska Magic Sky Control sänka kupétemperaturen med cirka tio grader jämfört med i en bil med ett vanligt glastak.

Läs mer

Test och provkörningar