Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mercedes Sprinter officiell

Uppkopplad, komfortabel, rundare och nu med framhjulsdrift. Där har ni Mercedes nya fraktare – generation tre av modellen Sprinter.

I höstas nåddes vi av de första teaserbilderna på den kommande generationen Mercedes Sprinter. En fraktare med mjukare former än tidigare om än inte som hos Vision Van Concept som visades upp under transportbilsmässan i Hannover 2016.

Nu har bilen haft premiär och som väntat är formerna inte lika slimmade som på tidigare teaserbild som utgjordes av en illustration.

Sprinter ska nu leverera samma komfort och säkerhet som en vanlig personbil, vilket inte har varit en självklarhet i segmentet. I nummer 14/2009 testade vi nio transportbilar i tre olika klasser och tyckte att Arbetsmiljöverket borde ta sig en titt på hantverkarnas arbetsplatser som genomsyrades av dålig kvalitet, buller och dragiga kupéer och dessutom hade bilarna försummad säkerhet.

Det har skett ett lyft sedan dess och nu börjar transportbilarna hålla jämna (nåja) steg med personbilar. Till 2019 kommer till exempel eSprinter – alltså en eldriven version. Mercedes har tidigare gått ut med att hela transportflottan ska erbjudas med eldrift, först ut blir Vito i år.

Även när det kommer till funktioner går det framåt. Sprinter har nymodigheter som självrengörande backkamera (vi på redaktionen gör vågen för den uppfinningen), parkeringshjälp med 360-graderskamera och Wet Wiper System till vindrutetorkarna som ska garanterar bra sikt hela tiden.

Sprinter som modell lanserades 1995 och det vi ser i dag är generation tre som enligt egen utsago ska kunna konfigureras i över 1 700 former. Modell finns dock i tre huvudutföranden: med skåp, flak och som buss samt i åtta utrustningsgrader. Maxlasten är 5,5 ton och det maximala utrymmet 17 kubikmeter.

Framhjulsdrift kompletterar bak- och fyrhjulsdrift i sortimentet. Med den lösningen kan bilen lasta 50 kg mer än med bakhjulsdrift och lastgolvet sänkas med åtta centimeter. Med den nya kraftöverföringen kommer även två nya växellådor; en sexväxlad manuell och en niostegad automatare.

Invändigt har det gjorts förbättringar. Stolarna är mer ergonomiska, startandet är nyckellöst och luftkonditioneringen uppdaterad. Nya Sprinter har en rad stuvutrymmen och inredningen är modern då såväl ratt, pekskärm, fläktutblås och reglage formmässigt känns igen från märkets personbilar.

Naturligtvis är även nya Sprinter uppkopplad och tjänsten Mercedes PRO connect parad med det nya infotainmentsystemet MBUX ska ge full koll på logistik och transport för såväl den lilla som den stora transportören.

Nya Mercedes Sprinter går att beställa nu och levereras i juni, utgångspriset i Tyskland är motsvarande 197 000 kronor exklusive moms. I Sverige kostar nya Sprinter från 246 000 kronor exklusive moms.