Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya MG3 siktar på Mini och Opel Adam

Brittiska MG är inte så insomnat som man kan tro. En helt ny MG3 lanseras i Storbritannien i höst och den ska försöka sno kunder från Mini och Opel Adam. Priset blir lågt.

Den som trodde att gamla klassiska MG, Morris Garages, var dött och begravet trodde fel. MG ägs i dag av kinesiska SAIC som säljer flera MG-modeller i Kina men nu vill sno åt sig marknadsandelar i det europeiska småbilssegmentet med nya modellen MG3. Vi har berättat om nya MG3 förut då den visades upp i Shanghai men nu har den för första gången ställts ut i ”hemlandet” Storbritannien där den lanseras i höst med en prislapp strax under 10 000 pund, cirka 100 000 kronor.

 På MG:s hemsida kan man läsa om nya MG3 som beskrivs som ”A british supermini with an 80-year history” och ”A british supermini dreamed of by several generations”. Hur brittisk MG3 är kan diskuteras. Design- och utvecklingsarbetet har utförts i Storbritannien men bilarna byggs i delar i Kina och skickas till Longbridge där de slutmonteras.

 Det är inte bara det låga priset som ska locka till köp. Kunderna ska kunna utrusta sina bilar på en mängd olika sätt och med olika designattiraljer. Känns det igen? Jo, MG har förmodligen tittat en del på Minis framgångsrecept och även på nya Opel Adam som kan utformas efter eget tycke och smak. Men att säga att MG3 är en direkt rival till Mini och Adam stämmer inte helt, storleksmässigt är den närmast att jämföra med femdörrars Ford Fiesta.

 Om MG3 ska säljas på andra europeiska marknader än Storbritannien är fortfarande oklart. Motorutbudet består endast av en 1,5-liters bensinfyra med 109 hästkrafter som drar 0,66 l/mil tillsammans med en femväxlad manuell låda. 0-100 km/h ska gå på 11,5 sekunder. MG3 är inte testad av Euro NCAP och det finns ännu inga uppgifter om att bilen ska ha antisladdsystem.