Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya miljözoner i Sverige – förbud mot äldre bilar införs 2020

Så har regeringen beslutat sig för att införa tre miljözoner som svenska kommuner ska kunna implementera i städer där luftkvaliteten anses vara ett problem. Först år 2020 kommer vanliga bilister att börja märka av förändringen.

För ett par år sedan fick Transportstyrelsen i uppdrag att titta på ett nytt miljözonssystem i Sverige och kom fram till att två stycken är rätt metod. Men så blir det inte, i stället är det tre miljözoner som blir verklighet. Det meddelande regeringen i dag vid ett pressuppbåd där infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) närvarade. Platsen för annonseringen var noggrant utvald, nämligen Hornsgatan i Stockholm som enligt mätningar är (en av) Sveriges mest luftförorenade gata.

– Utvecklingen går åt fel håll gällande personbilar. Utsläppen har ökat och från personbilar fördubblats sedan 2011, säger Miljöpartiets Karolina Skog.

De nya miljözonerna kommer att införas stegvis med start 2020 och slå fullt ut 2022. Innan 2020 kommer det att fungera precis som i dag, men från och med den 1 januari 2020 börjar begränsningarna där diesel- och bensinbilar äldre än Euro 5 inte tillåts (till exempel får en Volvo XC60 D5 från 2010 inte längre köras i klass 2-zoner och en bensindriven V70 som i dag är runt tio år gammal förbjuds också i denna zon, båda är nämligen Euro 4-klassade).

1 juli 2022 dras snaran åt än mer och dieselbilar äldre än Euro 6 (vilket inkluderar en hel del bilar som i dag bara är två, tre år gamla) samt bensinbilar äldre än Euro 5 inte tillåts.

Dessa begränsningar gäller alltså i miljözon av klass två. I miljözoner av klass tre, med start 1 januari 2020, tillåts bara elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar som lever upp till Euro 6-kraven. Med andra ord tillåts inte ens laddhybrider i denna tuffaste zon.

Enligt Karolina Skog är det viktig att gasbilarna undantas i samtliga miljözoner.

– Många taxibilar körs på gas, därför måste de vara tillåtna i alla zoner, säger hon.

För att miljözonernas begränsningar ska efterlevas tänker sig regeringen övervakning med kameror. Detta för är inte belasta polisen med fler arbetsuppgifter.

Fakta om de nya miljözonerna

Lätta fordon

Klass 1

Ingen skillnad mot i dag.

Klass 2 (1 januari 2020)

Bilar med kompressionständmotor (diesel, elhybrid, laddhybrid) enligt Euro 5 eller bättre.

Bilar med gnisttändmotor (bensin, elhybrid, laddhybrid, fordonsgas, E85) enligt Euro 5 eller bättre.

Elbilar.

Bränslecellsbilar.

Klass 2 (1 juli 2022)

Bilar med kompressionständmotor (diesel, elhybrid, laddhybrid) enligt Euro 6.

Bilar med gnisttändmotor (bensin, elhybrid, laddhybrid, fordonsgas, E85) enligt Euro 5 eller bättre.

Elbilar.

Bränslecellsbilar.

Klass 3

Elbilar.

Bränslecellsbilar.

Bilar som kan drivas med fordonsgas enligt Euro 6.

Tunga fordon

Klass 1

Som i dagens miljözoner

Klass 2

Omfattar ej tunga fordon.

Klass 3

Elfordon.

Bränslecellsfordon.

Laddhybrider enligt Euro 6.

Fordon som kan drivas med fordonsgas enligt Euro 6.