Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mini TwinPower TurboMini TwinPower TurboMini TwinPower Turbo
Mini TwinPower Turbo

Nya Mini 2014 – fakta om motorer och chassi officiella

Den 18 november premiärvisas nya generationen Mini. Redan nu får vi dock veta det mesta om de tre- och fyrcylindriga motorerna, den adaptiva stötdämpningen och det nya säkerhetstänket.

Den 18 november kommer alla Mini-entusiaster att sitta bänkade för premiärvisningen av nya Mini, den tredje i ordningen sedan nystarten 2001. Vi vet redan det mesta om utseendet sedan nya Minin fångades på bild helt utan maskering i somras men det tekniska har det varit tystare om. Fram tills nu då Mini delar med sig av detaljer kring drivlinorna och chassit.

 Den mest väntade nyheten är att nya Mini får en helt ny motoruppställning, för första gången innehållandes trecylindriga motorer. Instegsmotorn blir BMW:s nyutvecklade trecylindriga 1,5-litersmotor som i Mini-utförande ska ge 136 hästkrafter och 220 newtonmeter (230 med overboost). Detta motoralternativ kommer sannolikt att heta Mini Cooper. Den som vill ha mer kraft kan välja Cooper S – en ny fyrcylindrig 2,0-litersmotor som ger 192 hästkrafter och 280 newtonmeter (300 med overboost).

 Exakt hur Mini kommer att konfigurera det nya motorutbudet återstår att se. Användningen av två bensinmotorer ger stora möjligheter till många olika versioner. Vi vet till exempel att den trecylindriga motorn med lätthet kan nå effektuttag närmare 300 hästkrafter.

 Även på dieselsidan är det tre och fyra cylindrar som gäller. Den minsta och hittills enda kända motorn är en trecylindrig 1,5-litersmotor med 116 hästkrafter och 270 newtonmeter. Alla motorer, såväl bensin som diesel, anammar BMW:s så kallade TwinPower Turbo-teknik. Det betyder inte dubbelturbo som man skulle kunna tro, utan är ett samlingsnamn för turbo, direktinsprutning, variabel kamaxelstyrning och dubbelvanos.

 Nya Mini-generationen får i standardutförande en nyutvecklad manuell sexväxlad låda som hjälper till vid växlingarna genom att justera motorvarvet automatiskt. Automatlådan är begåvad med en funktion, som i bilar utrustade med GPS-navigation, läser av vägen framför bilen och väljer växel i god tid, till exempel inför en korsning eller skarp kurva. Det här är teknik som fram tills nu bara har funnits i de stora och dyra BMW-modellerna.

 Mini vill ännu inte berätta hur mycket den nya bilen växer, de berättar hellre om det nya chassit, eller UKL1 som plattformen kallas. Som tidigare generationer har nya Minin enkel tvärställd under bärarm och fjäderben fram och multilänkaxel bak. Spårvidden väntas öka och användning av höghållfasthetsstål ska sänka vikten, oklart med hur mycket. Den stora nyheten är att man kommer att kunna extrautrusta bilen med adaptiv stötdämpning. Med en vippströmbrytare ska man kunna välja mellan två inställningar – Sport och Comfort – som även påverkar den hastighetsberoende elservon.

 Den nya Minin tänker på sin omgivning på ett sätt som ingen av de tidigare har gjort. I fronten finns extra stötdämpande material för att mildra en eventuell krock med en fotgängare och dessutom införs en så kallad aktiv motorhuv som standardutrustning. I motorhuvens bakkant finns en pyroteknisk laddning som i farter mellan 20 och 55 km/h skjuter upp motorhuven vid en fotgängarkrock för att mildra krockvåldet.