Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mini Cabriolet officiell – bilder, film och fakta

Mini följer upp den nyligen lanserade Clubman med att presentera helt nya Mini Cabriolet.

https://youtu.be/SPQ0Fksiwwk

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Nya Mini presenterades i slutet av 2013 och som vanligt brukar cabriolet-modellen dröja ett tag. Men nu är den till slut här, även om den stundande säsongen inte är så cabriolet-kompatibel.

Liksom sitt takförsedda syskon är nya cabriolet-modellen större än sin föregångare. 98 millimeter på längden, 44 på bredden och 28 mm längre hjulbas, detta betyder totalmått på 382x173x142 centimeter för längd, bredd och höjd samt hjulbas på 250 centimeter.

Som förväntat är den utseendemässigt mycket lik vanliga tredörrars Mini, förutom tygsuffletten det vill säga. Denna är elmanövrerad och tar 18 sekunder att stänga eller öppna, något som går att utföra i hastigheter upp till 30 km/h. Som tillval går det även att få suffletten utsmyckad med Union Jack.

Mini Cabriolet baseras på UKL-plattformen, samma som bland annat BMW 2-serie Active Tourer, och tack vare detta har lastutrymmet ökat med 25 procent jämfört med föregångaren. 215 liter med taket uppfällt och 160 liter med det nedfällt. Bagageöppningen är åtta millimeter bredare än tidigare och den nedre delen av suffletten kan fällas upp en bit för att underlätta lastning.

Interiören är i stort sett densamma som vanliga tredörrars Mini och tack vare att hjulbasen ökat kan baksätespassagerarna njuta av 36 millimeter extra benutrymme och längre stolsitsarna har blivit något längre. Även axelutrymmet har ökat.

Motoralternativen är i princip desamma som vi redan har fått bekanta oss med i tre- och femdörrars-versionerna. trecylindriga 1,5-litersmotorer med 136 hästkrafter och 220 newtonmeter i Cooper, eller 116 hästar och 270 Nm i dieselalternativet Cooper D.

Cooper S har en fyrcylindrig 2,0-litersmaskin som levererar 192 hästar och 280 newtonmeter, det räcker till en 0-100 km/h-tid på 7,2 sekunder och en toppfart på 230 km/h med sexväxlad manuell låda. Med sexstegad automat är motsvarande siffror 7,1 sekunder och 228 km/h.

Längre fram kommer fler motorer att komplettera utbudet, bland annat instegsmotorn One med en 1,2-liters bensinmotor som levererar 101 hästar. Samt dieselmotorn Cooper SD, en tvålitersmaskin med 168 hästkrafter. Ännu lite längre fram kommer även prestandaversionen John Cooper Works som betyder 228 hästkrafter.

Än så länge finns inga svenska priser på nya Mini Cabriolet, men enligt den brittiska prissättningen kan vi räkna med omkring 226 000 kronor för Mini Cooper Cabriolet, cirka 46 000 kronor mer än vanliga tredörrars-versionen.