Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Victor Jon Goico

Nya Mini Clubman Concept – många bilder och fakta

Nya Mini Clubman Concept visar upp sig och den har växt till sig rejält, helt plötsligt är Mini inte så mini längre.

Mini kommer under bilsalongen i Genève i nästa vecka att visa upp konceptmodellen på nya Mini Clubman. Nya Clubman Concept är hela 26 centimeter längre och 17 centimeter bredare än föregångaren, 17 centimeter! Utvändigt mäter den 422 centimeter lång, 184 centimeter bred och 145 centimeter hög, vilket är både bredare och högre än Volvo V40.

Men trots den större storleken och den mer konventionella utformningen med fyra riktiga dörrar, i stället för 2,5 som nuvarande modell har, så är Mini-designen bibehållen med det ”svävande” taket, runda strålkastarna och typiska proportionerna. De älskade/hatade sidohängda bakdörrarna hänger fortfarande kvar vilket gör Clubman Concept till en av få mellanklassbilar med sex dörrar.

Interört sitter det stora runda instrumentklustret kvar i mitten av instrumentbrädan, men hastighetsmätare och varvräknare konventionellt har placerats framför ratten. Enligt Mini ska Clubman Concept vara femsitsig men vad vi kan se på bilderna ser mittplatsen inte ut att vara mycket att hurra för, något som förhoppningsvis förändras tills produktionsbilen lanseras.

Troligtvis kommer den produktionsfärdiga modellen likna den nyligen presenterade tredje generationen Mini, som vi för övrigt nyss provkört. Troligtvis kommer de också dela motorutbud vilket innebär trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter med 136 hästkrafter, en fyrcylindrig 2,0-liters turbomotor på 192 hästkrafter samt en trecylindrig dieselmotor på 1,5 liter med 116 hästkrafter. Växellådorna blir troligtvis också detsamma, sexväxlad manuell eller automat.