Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mini Clubman – första officiella bilderna

Nyligen släppte Mini en teaserbild, nu öppnar de slussarna och släpper ut fler bilder som visar nya Clubman i sin fulla prakt.

Så har kvicka trodde vi inte att Mini skulle vara. För några dagar sedan släppte de en första teaserbild som visade nya Clubman i nedsvärtat skick. Eftersom världspremiären ligger ett bra tag fram i tiden trodde vi inte att vi skulle få se mer för tillfället. Fel hade vi, för nu har Mini släppt en hel hög med bättre bilder som visar nya Clubman både på in- och utsidan. De tekniska specifikationerna får vi däremot vänta på.

Produktionsversionen följer samma mall som konceptbilen som visades i Genève förra året. Det betyder front av motsvarande slag som övriga nya Mini-versioner, samt bakljus av liggande variant, inte stående som på gamla Clubman. Det innebär också fler dörrar. I stället för bara en kort bakdörr, som var upphängd i bakkant, är det nu två bakdörrar av större slag, upphängda på konventionellt vis, det vill säga i framkant. Dörrarna till bagageutrymmet kvarstår från förra generationen, det vill säga två till antalet som öppnas på samma sätt som på många hantverksbilar. Så sex dörrar totalt i stället för fem.

Eftersom bilen ser ut som konceptbilen misstänker vi att den är 422 centimeter lång och 184 centimeter bred. Det skulle innebära att nya Clubman är rejält mycket större än sin föregångare, hela 26 centimeter extra från för till akter och 17 centimeter extra från sida till sida. Clubman har plötsligt blivit ett möjligt alternativ för familjen.

Nya Mini Clubman baseras på BMW:s nya UKL-plattform, samma som underbygger 2-serie Active Tourer. Det betyder framhjulsdrift med eventuellt möjlighet till fyrhjulsdrift.

Under huven landar det tre- och fyrcylindriga motorer av olika slag. En JCW-version med 231 hästkrafter kan dyka upp som toppalternativ.