Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: For press purposes only.

Nya Mini Clubman helt officiell – fakta och bilder

Det började med en teaserbild, sedan en hel bunt bilder, och nu – mindre än ett dygn senare – har vi även alla tekniska specifikationer gällande nytillskottet i Mini-familjen.

Den officiella premiären, när bilen visas upp i verkligheten alltså, är ännu ett tag fram för nya Mini Clubman. Trots detta väljer nu Mini att gå ut med allt om kombiversionen av nya generationen Mini. Först visades en teaserbild, sedan ett mer omfattande antal bilder, och nu har vi nåtts av alla tekniska data om modellen. Och det står klart att nya Clubman blir ett rejält stycke större än utgående modell.

Modellen växer från utgående Clubmans totallängd på 394 cm till hela 435 cm, över fyra decimeter längre (och nära tre decimeter längre än ”vanliga” fyradörrars Mini). Axelavståndet ökar från 254 till 267 centimeter, bredden ökar till 180 cm och höjden till 144. Större på alla ledder, därmed. Dessutom får nya Clubman hela sex dörrar! Bagageutrymmet nås, precis som hos föregångaren, genom två sidohängda dörrar – men i stället för att ha en dörr på ena sidan och två dörrar på den andra (med den bakre hängd i bakkant och ej öppningsbar utan den främre dörren öppen), så har nu Clubman fått fyra helt normala sidodörrar, som vilken kombimodell som helst.

Automagisk öppning av bakdörrarna.Automagisk öppning av bakdörrarna.Automagisk öppning av bakdörrarna.
Automagisk öppning av bakdörrarna.

Under huven hittar vi tre av de motoralternativ som även återfinns i programmet för vanliga 3- och 5-dörrars Mini. Instegsmodellerna One och One D avstås för Clubman (i alla fall i nuläget) och Cooper, på 136 hästkrafter, blir minsta motorn. Precis som i vanliga Mini rör det sig om en trecylindrig maskin på 1,5 liter, samma som vi även hittar i ett gäng andra modeller hos koncernsyskonet BMW. I Cooper Clubman blir bränsleförbrukningen något högre, och landar på 0,51 l/mil, jämfört med tredörrars-Coopers 0,45 l/mil. Sprinten 0–100 km/h görs på 9,1 sekunder.

Duger inte Cooper, så kommer även fyrcylindriga Cooper S Clubman med 192 hästkrafter. Bränsleförbrukningen ligger här på, som lägst, 0,58 l/mil och 0–100 km/h går på 7,1 sekunder (0,1 längre tid med manuell låda).

Konceptet är detsamma i dag som då, bakdörrarna består. Men storleken, den är inte densamma.Konceptet är detsamma i dag som då, bakdörrarna består. Men storleken, den är inte densamma.Konceptet är detsamma i dag som då, bakdörrarna består. Men storleken, den är inte densamma.
Konceptet är detsamma i dag som då, bakdörrarna består. Men storleken, den är inte densamma.

Enda dieselalternativet för Clubman är Cooper D, med 150 hästkrafter och en bränsleförbrukning på 0,41 l/mil (i alla fall på papperet) och en accelerationstid 0–100 km/h på 8,5 sekunder.

Alla modeller finns med både manuell låda och automatlåda, den sistnämnda är 6-stegad för Cooper Clubman och 8-stegad för Cooper S och Cooper D.

Utöver de tillgängliga motoralternativen har Mini även släppt information om vilken utrustning vi kan förvänta oss i nya Clubman. Det mesta återfinns även i vanliga Mini, men Clubman får även några modellspecifika tillval. Till dessa hör beröringsfri öppning av bagageutrymmets dörrar samt ett genomlastningssystem med baksätet fällbart enligt 40:20:40-fördelning.

Formgivningen på nya Clubman har vi redan avhandlat i en tidigare artikel, men noterbart är de nya liggande baklamporna, medan fronten är lik övriga Mini-programmet.