Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mini John Cooper Works GP är snabb – och sällsynt

John Coopers namn lever vidare i en tredje Mini John Cooper Works GP. Nu hetare än någonsin med bland annat 306 hästkrafter och 265 km/h i toppfart.

Nu har det hänt – tredje utgåvan av en Mini med tillägget John Cooper Works har sett dagens ljus. Det handlar alltså om toppversionen i Mini-familjen, en racefebrig bil med extra allt i prestanda.

Nya John Works har en fyrcylindrig, turboladdad tvålitersmotor som ger 306 hästkrafter mellan 5 000-6 250 varv per minut. Maximalt vridmoment är 450 newtonmeter mellan 1 750-4 500 varv per minut. Lanseringen sker i mars 2020.

Manuellt alternativ saknas, i stället är en automatlåda med åtta växlar standard.

Full gas betyder toppfart på 265 km/h och en acceleration 0-100 km/h på 5,2 sekunder. Framhjulen har ventilerade skivor och knallröda bromsok som skymtar bakom 18-tumsfälgar.

Dubbla avgaspipor med en diameter på vardera 90 millimeter sägs släppa ut ett alldeles speciellt avgasljud.

Exteriört märks specialdesignade spoilers och luftintag och hjulhuskanter i kolfiber. Interiört är skillnaderna större. Baksätet har kastats ut, i stället sitter där ett stag som ökar vridstyvheten. Sportstolarna är klädda i läder och Alcantara och har röda sömmar som matchar de röda säkerhetsbältena.

Totalt kommer 3 000 exemplar att tillverkas och för att det inte ska undgå passageraren att det inte är en vanlig Mini han eller hon fraktas i står numret också på en speciell plakett på dekorlisten framför passageraren. Något säger mig att passageraren kan gissa sig till det även utan plaketten.

Vän av ordning invänder förstås att alla vanliga Mini också är numrerade. Numret står på chassiplåten.

Men förmodligen är det just känslan av ”unik bil i numrerad upplaga” som gör att köparna går med på att skiljas från 500 000 kronor när John Cooper Works börjar säljas i mars 2020.

För nytillkomna entusiaster kan förtäljas att John Cooper var en legendarisk konstruktör av tävlingsbilar under 1950- och 1960-talet, adlad för sina bedrifter inom motorsporten. Det var John Coopers bil som tog första F1-segern i en bil med motorn bakom föraren – året var 1958, Stirling Moss satt bakom ratten, och det var Argentinas GP.

På 1960-talet blev John Coopers trimmade Mini Cooper S ett begrepp, älskade och fruktade rallyvärstingar.

Innan John Cooper dog år 2000 köpte BMW rättigheten till namnet som de sedan dess har använt på de något starkare modellerna i Mini-programmet.