Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mini John Cooper Works officiell – starkaste Minin någonsin

Mini presenterar nya John Cooper Works med den kraftfullaste motorn som någonsin monterats i en Mini.

För ungefär ett år sedan hade nya Mini premiär och nu är det äntligen dags för prestandaversionen John Cooper Works att göra entré. Konceptversionen visade Mini upp i Detroit för ett år sedan och skillnaden mellan koncept och produktionsversion är inte gigantiska.

Jämfört med vanliga Mini har dock Works-versionen störres luftintag som fyller ut utrymmet där dimljusen vanligen är monterade, ett utseende som även återspeglas bak. Sportavgassystemet avslutas med dubbla utblås som sitter monterade i mitten av stötfångaren och ovan bakrutan sitter en större spoiler. Även kjolpaket och skärmar ger ett något kralligare intryck.

I kupén möts vi av två sportstolar klädda i rutmönstrad alcantara och läder med John Cooper Works-logotyp i ryggstödet, likaså innertaket är klätt i alcantara. Beroende på om du valt sexväxlad manuell låda eller sexstegad automatlåda sitter växelpaddlar på ratten med den sistnämnda. Oavsett så är pedalerna i rostfritt stål.

Kraftpaketet under huven är en 2,0-liters fyrcylindrig turbomotor som levererar 231 hästkrafter och 320 newtonmeter. En motor som sagt är den effektstarkaste någonsin i en Mini, förra värstingen John Cooper Works GP

 hade inte mer än 218 hästkrafter.Fullt vridmoment levereras redan från 1 250 r/min och upp till 4 800 r/min. Beroende på växellåda klarar Works-versionen av 0-100 km/h på 6,3 sekunder med manuell låda och 6,1 med automatlåda. Snittförbrukningen ligger på 0,57 liter per mil och 133 gram koldioxid per kilometer, till skillnad från förra John Cooper Works GP som sörplade i sig 0,71 liter per mil.Med högre effekt än någonsin tidigare har Mini även finjusterat fjädringen för optimal väghållning och bromsarna har bytts ut mot sportbromsar från Brembo. De sistnämnda inryms bakom femekrade lättmetallfälgar som mäter 17 tum och framhjulen vinklas med hjälp av elmekanisk servostyrning. Mini John Cooper Works är även utrustad med bland annat dynamisk stabilitetskontroll (DTC) och elektronisk differentialspärr.BMW Sverige låter hälsa att nya Mini John Cooper Works kostar 286 000 kronor och att den kommer till vår avlånga land i mars 2015.

https://youtu.be/StikPEwioZc