Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mini John Coopers Works – tre snabba från provkörningen

Erik Wedberg är nyss hemkommen från Toscana och provkörningen av Mini John Cooper Works. Hur beter sig den nya Minin i sportutförande och med fler hästkrafter än någonsin?

Hej Erik, du är tillbaka från Florens nu, längtar du tillbaka?

– Ja, men nej. Florens har inte mycket att sätta emot ett vårrusigt Sverige men visst skulle jag kunna åka tillbaka, där fanns ju i alla fall nya Mini John Cooper Works.

Ska vi tolka det som att första intrycket var bra?

Absolut, nya JCW-versionen är en bil som borde vara lätt att leva med. Den är precis lika rymlig och bekväm som de mildare Mini-versionerna men är samtidigt en liten muskelbil. Den fyrcylindriga tvålitersmotorn är uppskrämd till 231 hästkrafter och 320 newtonmeter och det är mer än någon Mini tidigare har haft. Konstigt nog känns det inte som att det är för mycket, tvärtom. Nya Mini-generationen är så vuxen i chassit och går så bra i hög fart att den borde klara av uppåt 300 hästkrafter. Inte ens vid full acceleration (0-100 km/h på 6,1 s) rycker det i ratten eller känns oroligt.

Vad får man mer än mycket effekt?

– Grundpriset är 231 000 kronor och då ingår bland annat sportstolar och vassare bromsar som det står Brembo på. Manuell låda är standard men den fanns tyvärr inte tillgänglig vid provkörningen. Man kan välja mellan tre chassin: Standard, Sport eller adaptivt. Provkörningsexemplaret hade standardchassit och jag kan tänka mig att många JCW-köpare vill ha det hårdare än så.

Hela provkörningen av nya Mini John Cooper Works läser du i kommande nummer av Teknikens Värld.