Nya Mini 2014 Foto: DANIEL_KRAUS

Nya Mini officiell – bilder och fakta

Efter lång väntan premiärvisas nya generationen Mini hemma i Oxford i dag. Nu är det dags för världen att vänja sig vid en större, starkare och mer teknikspäckad Mini än någonsin.

Den har avslöjats på spionbilder och smygvisats på teaserbilder men i dag är det dags för äkta vara – nya generationen Mini, den tredje i ordningen, premiärvisas i Oxford.

 Precis som väntat blir nya Minin en betydligt mer vuxen och sofistikerad bil. Till att börja med växer den på alla håll och ledder. Längden ökar med 9,8 centimeter till totalt 382, bredden med 4,4, höjden med 0,7 och axelavståndet ökar med 4,2 till totalt 250 centimeter. Spårvidden ökar med 4,2 centimeter fram och 3,4 bak. De större dimensionerna ska ge bättre kupéutrymmen men framförallt mer plats för bagage, nya Minin ska lasta 211 liter bagage med uppfällda baksäten, vilket kan jämföras med 160 liter för utgående generation.

 Undertill finns BMW:s nya flexibla småbilsplattform UKL1 som även ska bilda grund för kommande BMW 2-serie Active Tourer. Designmässigt är det mesta sig likt från tidigare Mini-generationer i modern tid och det går att hitta mycket inspiration från konceptet Rocketman. Mest iögonfallande är de lunda LED-ringarna i strålkastarna och den stora grillen som tillsammans med främre stötfångaren bildar en stort gapande mun. På bilderna nedan ser vi också för första gången skillnaderna mellan vanliga Cooper och Cooper S. S-modellen får extra stort luftintag i nedre frontspoilern och ett luftintag i motorhuvens framkant.

 Mini Cooper drivs av en trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter med 136 hästkrafter och 220 newtonmeter (230 med overboost). Förbrukning och utsläpp blir 0,44 l/mil respektive 105 g/km.

 Mini Cooper S får en fyrcylindrig 2,0-litersmotor med 192 hästkrafter och 280 newtonmeter (300 med overboost). S-modellen kommer att dra 0,56 l/mil och släppa ut 133 g/km.

 Tredje och sista motoralternativet vid lansering är Cooper D som är en trecylindrig 1,5-litersmaskin med 116 hästkrafter och 270 newtonmeter. Det här blir en snål rackare som nöjer sig med 0,35 l/mil och 92 g/km i utsläpp. Inom kort efter lanseringen väntas fler motoralternativ i form av One, One D och Cooper S JCW.

 Alla motorer skickar sin kraft till framhjulen via en sexväxlad manuell låda som ger automatisk mellangas vid växlingar, alternativt en sexväxlad automatlåda som kan fås i ett sportutförande med snabbare växlingar och paddlar på ratten.

 De tekniska nyheterna är främst det adaptiva chassit som kan fås som tillval. Då går det att ställa in stötdämparna i Comfort- eller Sport-läge och en rad olika hjälpsystem. För första gången kan man utrusta Minin med bland annat backkamera, head up-display och ett baksäte där ryggvinkeln kan ändras för att göra plats för mer bagage. Infotainmentskärmen som ryms i den stora cirkeln kan bli 8,8 tum som störst och du missar väl inte att hastighetsmätaren har flyttats från den cirkeln i mitten till en mer konventionell plats rakt framför föraren. Vi ser också att vippströmbrytarna för sidorutorna är borta och ersatta av vanliga knappar i dörrarna samt att start-knappen är en stor vippströmbrytare.