Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mitsubishi

Nya Mitsubishi Colt kommer till hösten

Mitsubishi Colt ska göra comeback. Med hjälp av Renault-teknik kommer den till Europa under hösten 2023.

För ganska precis ett år sedan meddelade Mitsubishi att det gamla modellnamnet Colt kommer tillbaka. En modell som senast såldes i Sverige 2004–2010, för att sedan ersättas av kritiserade Space Star.
Men nu är det nya tag som gäller och för att få krafter nog har Mitsubishi tagit hjälp av Renault. Plattformen till nya Colt delas nämligen med Renault Clio. Nu står det klart att nya Colt kommer att börja säljas under hösten i år, med officiell premiär, där vi får se hela bilen, 8 juni.

Bilden som visades för ett år sedan när comebacken offentliggjordes. Foto: Mitsubishi Motors

När modellens comeback meddelades för ett år sedan spekulerades det i om att den ska komma som laddhybrid. Så verkar det inte bli nu då Mitsubishi delar med sig av mer uppgifter.
Instegsmotorn blir en trecylindrig enlitersmotor med 67 hästkrafter, följd av en turboladdad version som ger 91 hästar. Den förstnämnda med femväxlad manuell låda, den senare med sexväxlad manuell. De kompletteras av en hybridversion som har en 1,6-litersmaskin och två elmotorer. Total effekt anges till 143 hästkrafter och hybriden har en automatlåda.
Det är drivlinor som är bekanta från Renault Clio sedan tidigare, och där har hybriden en snittförbrukning på 0,44 l/mil.

Tillsammans med ASX som lanserades för en tid sedan markerar lanseringen av nya Colt en nysatsning från Mitsubishi. Nyligen meddelade de även att den tidigare storsäljaren i Sverige, Mitsubishi Outlander, kommer tillbaka i den nya generationen från någon gång 2024.