Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mitsubishi

Nya Mitsubishi Colt officiell – en Clio

Med hjälp från Renault kommer Mitsubishi tillbaka med modellnamnet Colt. Men den får inte alla godsaker från Clio.

Under förra året meddelade Mitsubishi att en ny Colt var på väg. Nu är den till slut här och släktskapet med Renault Clio är tydligt. De två delar nämligen plattform och nu kan vi även se att de flesta karossdelar har lämnats orörda.
I stället har man fokuserat på en egen ljussignatur med vad Mitsubishi kallar för sköldfront. Något som delas med Renault Captur-baserade ASX som lanserades tidigare under våren.

Nya Colt lanseras nu i höst och kommer med en trecylindrig enlitersmotor som levererar 90 hästkrafter. Den kopplas till en sexväxlad manuell låda och kommer i två olika utrustningsnivåer.
Alltså enbart instegsalternativet av det franska syskonet. Clio kommer även med CVT-låda till 90-hästaren, samt som hybrid med 145 hästkrafter. I nuläget verkar nya Colt alltså inte komma som hybrid. 

1 AV 2
Foto: Mitsubishi
2 AV 2
Foto: Mitsubishi

Vad detta betyder för priset av Mitsubishi Colt är fortfarande oklart men på papperet bör den bli billigare än Clio. Det är dock inte säkert då vi tidigare sett exempelvis Toyota-modeller som fått Suzuki-logotyp, och sedan varit dyrare än originalmodellen.
Detta är den sjunde generationen Mitsubishi Colt sedan lanseringen 1978. Föregående generationer har sålts i totalt 1,2 miljoner exemplar.
Nya Colt kommer med säkerhets- och assistanssystem som bland annat adaptiv farthållare, 360-graders kamera och automatiska stålkastare. Men de ligger fördelade över olika utrustningsnivåer.